Het ecoprogramma op je wasmachine: helpt dat echt?

Tech
door Désirée du Roydinsdag, 27 augustus 2019 om 12:56
welingelichtekringen header 1
Op je wasmachine en afwasmachine zit bijna altijd een ecoprogramma. Dat klinkt heel milieuvriendelijk, maar hoeveel spaar je daar nu echt mee uit?
Het grote verschil met een normaal wasprogramma is dat de ecostand veel langer duurt. Volgens de Consumentenbond moet een wasmachine 6 uur draaien om hetzelfde programma te voltooien dat er in de normale stand 2 tot 3 uur over doet. Je moet dus wat geduld hebben, maar het heeft wel effect. Op het ecoprogramma draait de machine 30 tot 40 procent zuiniger zeggen milieudeskundigen en fabrikanten.
Het verschil zit hem niet in de snelheid van het draaien van de trommel, maar veeleer in de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Ook wordt het water op een lagere temperatuur verwarmd, maar wel langer. Was je dus op 60 graden dan duurt het simpelweg langer voor die temperatuur is bereikt.
Wat je dan exact bespaart? In euro's is het niet zo heel veel. Normaal gesproken verbruikt een wasmachine ongeveer 1,1 kilowattuur (kWh) voor een programma van 60 graden. Bij een ecoprogramma is dat zo'n 0,66 kWh. Per wasbeurt scheelt dat iets meer dan een dubbeltje, maar het is wel beter voor het milieu.