Hoe effectief is plexiglas?

Tech, AI, auto
dinsdag, 05 mei 2020 om 11:35
hh 408817263
Plexiglas lijkt momenteel de oplossing voor alles. Zet een plastic wandje tussen twee vliegtuigstoelen in en mensen kunnen weer prima op elkaar gepakt de lucht in, hopen vliegmaatschappijen. Maar is dat wel zo?
Het coronavirus kan uiteraard niet door het spatglas heen dus in die zin beschermt het zeker. "We denken dat het een goede barrière vormt", zegt een woordvoerder van het RIVM tegen RTL Nieuws. "Het is eigenlijk een grote variant van een medisch spatmasker." Grootschalig onderzoek is er nog niet gedaan. "Maar de afstand voor druppels wordt veel groter door zo'n scherm, want de directe lijn tussen twee personen is door het scherm doorbroken," aldus het RIVM.
Ondertussen is de run op plexiglas losgebroken. Horeca, kantoren, winkels, openbaar vervoer, allemaal willen ze een plastic wandje om zichzelf en anderen te beschermen. En vooral: om weer open te kunnen. Directeur Arnoud Vos van Vos Kunststoffen legt uit: hoe groter het scherm, hoe beter de bescherming. Het virus kan er immers niet doorheen, maar wel omheen. "Ik zeg er altijd bij: er is nog steeds een kans. Een scherm geeft geen garanties."
Vos voorziet dan ook problemen voor de horeca. "Voor optimale bescherming moet je een bepaalde ruimte volledig kunnen afsluiten. In het openbaar vervoer is dat het best mogelijk. Een kassa kan je ook behoorlijk afsluiten. Maar in de horeca is dat een grotere uitdaging. Want restaurants en bars willen graag ruimte en overzicht. Hoe doe je dat met allerlei schermen?" Ook in de luchtvaart lijkt het vrijwel onmogelijk om passagiers helemaal af te sluiten met plexiglas.
Bron(nen): RTL Nieuws