Met deze eenvoudige truc ziet je vergeelde hoofdkussen er weer als nieuw uit

tips
zondag, 16 juni 2024 om 9:23
anp 465730198
Als je het beddengoed vernieuwt, dan zul je ongetwijfeld de gele vlekken op het kussen of de molton tegen zijn gekomen. Waarom vergeelt het beddengoed eigenlijk en vooral: hoe krijg je het weer stralend wit? Schoonmaakexpert Suus Sengers weet raad op HLN.
Een mens verliest ongeveer een halve liter zweet per nacht. Het heeft dan ook niet per se iets met gebrek aan hygiëne te maken. “Die gele vlekken zijn absoluut niet schadelijk voor je gezondheid. De verkleuring is namelijk grotendeels te wijten aan jezelf. Doordat je je hoofd op het kussen legt, komen er lichaamssappen zoals zweet en huidschilfers in het product terecht. Dat kan na een tijd zorgen voor een gele schijn”, zegt Sengers.
“Net zoals heel wat andere textielproducten, kan je ook de meeste hoofdkussens in de wasmachine stoppen. De oplossing is dus ook erg eenvoudig: gooi je kussen in de trommel, schep wat vlekkenverwijderaar, zoals Vanish Oxi Action, erbij en je machine klaart de klus. Het enige waar je op moet letten, is dat je kussen geschikt is voor de wasmachine. Check dus wel altijd even het etiket op een waslabel.”
Grover geschut
Zorg dat de wasmachine niet te vol zit. Mocht de vergeling nog niet helemaal weg zijn, dan kun je nogmaals wassen, maar dan met een half schepje Vanish, een schepje wasmiddel en een dopje bleekmiddel in het wasmiddelbakje. “Werkt dat nog niet? Dan kan je ook eens proberen om je kussen te laten weken. Maak een mengsel van een kop waterstofperoxide en een halve kop citroensap. Giet dit mengsel vervolgens in bad, en laat het kussen een paar uur weken. Was het hoofdkussen tot slot nog eens opnieuw in de wasmachine. Nu moeten de hardnekkigste vlekken er normaal uit zijn”, legt de schoonmaakexpert uit.
Ook de molton, de dikke versie van je hoeslaken die onder je 'gewone' hoeslaken ligt, vergeten we vaak te wassen. Alleen het bovenste hoeslaken gaat geregeld in de was. Maar ook de molton was je idealiter elke twee weken op 60 graden, dan gaan alle bacteriën dood en heb je ook geen last van vergeling. Een molton mag gewoon in de droger, hij wordt dan extra wollig, maar dat ligt alleen maar lekkerder.
Voorkom gele kussens
“Doe gewoon een waterdichte kussensloop om je kussen. Zo krijgt vocht minder snel de kans om erbij te komen. Zorg er daarnaast voor dat je je kussen regelmatig wast. Stop het minstens vier keer per jaar in de wasmachine. Draag ook zorg voor je kussenslopen. Was de normale kussensloop best één keer per week, voor de waterdichte hoes doe je dat best een keer per maand”, besluit Sengers.