Kroatië velt Russische strijders met penalty's

voetbal
door anp
zaterdag, 07 juli 2018 om 22:57
kroatie velt russische strijders met penaltys1530997700
SOTSJI (ANP) - Het WK voetbal is ten einde voor gastland Rusland. Kroatië was in de kwartfinales verantwoordelijk voor de uitschakeling van de ploeg van bondscoach Stanislav Tsjertsjesov. Dat gebeurde pas na strafschoppen, omdat de reguliere speeltijd én de verlenging geen winnaar opleverde. Ivan Rakitic maakte de winnende strafschop.
De Kroaten bereikten sinds 1998 voor de tweede keer in hun voetbalhistorie de halve finales van een WK. De tegenstander op woensdag 11 juli in Moskou is Engeland, dat eerder op de dag Zweden met 2-0 versloeg.
Rusland, dat in de groepsfase indruk maakte met overwinningen op Saudi-Arabië (5-0) en Egypte (3-1) en na strafschoppen favoriet Spanje uit het toernooi kieperde, opende nog wel de score met een uithaal van Denis Tsjerisjev na een half uur. Maar Kroatië maakte al snel gelijk via Andrej Kramaric. In de tweede helft voerde Kroatië de druk op en was de betere ploeg, maar wist het overwicht niet om te zetten in een doelpunt.
Een verlenging was nodig in een wedstrijd, waarin de spelers op hun laatste benen liepen. Bij bosjes lagen ze op de grond en doelman Danijel Subasic van Kroatië verbeet de pijn met een hamstringblessure. Na 102 minuten sloegen de Kroaten toe via een kopbal van verdediger Domagoj Vida, die nog een beslissend tikje kreeg van Vedran Corluka.
Dat leek de capitulatie van Rusland, maar de thuisploeg wist niet van opgeven en Mario Fernandes kopte in de 115e minuut de 2-2 binnen en hield Russische hoop op een sensationele voortzetting levend.
Maar in de strafschoppenserie ging het al meteen mis door een misser van Fedor Smolov. Toen ook Fernandes zijn penalty naast schoot, kon Rakitic zich tot held van Kroatië kronen. De speler van FC Barcelona faalde niet.