Titelverdediger Oranje begint EK vrouwenvoetbal met gelijkspel

voetbal
door anp
zaterdag, 09 juli 2022 om 23:00
titelverdediger oranje begint ek vrouwenvoetbal met gelijkspel1657406047
Nederland is het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen begonnen met een gelijkspel. De titelverdediger moest in Sheffield genoegen nemen met 1-1 tegen Zweden. Jill Roord bracht Oranje in de beginfase van de tweede helft langszij. Keepster Sari van Veenendaal en verdedigster Aniek Nouwen stonden toen allebei al niet meer op het veld. Van Veenendaal blesseerde zich toen ze bij een hoge bal hard in aanraking kwam met verdedigsters Stefanie van der Gragt en Lynn Wilms. De doelvrouw, die in 2019 werd uitgeroepen tot beste keepster van de wereld, probeerde het nog wel even maar moest zich halverwege de eerste helft toch laten vervangen door Daphne van Domselaar. Nouwen liep in de slotfase van de eerste helft een blessure aan een been op. Marisa Olislagers kwam voor haar in het veld. Veerkracht Zweden opende in de 35e minuut de score. Nouwen werd aan de linkerkant door haar benen gespeeld door Kosovare Asllani, waarna Jonna Andersson de bal bij de tweede paal in het doel schoot. De achterstand bij rust was verdiend, maar in de tweede helft toonde Nederland veerkracht. Na voorbereidend werk van Vivianne Miedema kreeg Roord de bal in de 52e minuut voor haar voeten en uit de draai schoot ze raak. Miedema Miedema kwam meer in het spel voor. De spits schoot de bal na ruim een uur spelen, na een individuele actie, over en naast. Roord leek even later weer een goede kans te krijgen. Jackie Groenen stuurde Miedema de diepte in, waarna de aanname bij Roord niet goed was en ze daardoor niet kon schieten. Zweden werd in de slotfase ook nog een keer gevaarlijk. Van Domselaar redde bij een schot van Fridolina Rolfö. De andere wedstrijd in groep C, tussen Portugal en Zwitserland, eindigde eerder op zaterdag in 2-2. Nederland vervolgt het EK woensdag in Leigh met een duel met Portugal.