Van kinderen word je gelukkiger — nadat ze het huis uit zijn

Volgens menig onderzoek zijn mensen zonder kinderen gelukkiger dan mensen met kinderen. Maar het wordt anders als je kijkt naar ieders geluk op latere leeftijd. Als kinderen het huis uit zijn worden ze een bron van geluk in plaats van de oorzaak van stress en gedoe.

De meeste onderzoeken naar geluk samenhangend met kinderen richten zich op mensen die inwonende kinderen hebben. En die onderzoeken zijn eenduidig: kinderen helpen niet bij gelukkig zijn. Voornaamste redenen: je hebt minder vrije tijd, je slaapt slechter en je hebt minder geld.

Christoph Becker van de universiteit van Heidelberg en zijn team vroegen zich af of het verhaal anders zou kunnen zijn voor ouders van wie de kinderen het huis uit zijn. Om daar achter te komen, analyseerden ze gegevens van 55.000 mensen van 50 jaar en ouder.

Ze ontdekten dat in deze oudere leeftijdsgroep mensen met kinderen beter scoren op indicatoren van geluk en minder symptomen van depressie vertonen dan mensen zonder kinderen, maar alleen als hun kinderen het huis uit zijn.

Als kinderen het huis uit zijn verdwijnt de dagelijkse zorg en stress en komt er voor in de plaats dat er zorg is voor jou, als ouder, zegt Becker. Ze kunnen ook iets teruggeven door zorg en financiële steun te bieden aan hun ouders, zegt hij. 

Bron(nen):   New Scientist