Waarom we aankomen als we ouder worden

Bijna iedereen merkt dat het lastiger wordt om op gewicht te blijven naar mate we ouder worden. De meesten komen zelfs een paar pondjes aan. Waarom is dat eigenlijk?

Het Zweedse Karolinska Instituut heeft ontdekt dat het te maken heeft met het lipidenmetabolisme in vetweefsel. Dat is de snelheid waarmee vet in de vetcellen wordt omgezet en opgeslagen. Die vermindert als mensen ouder worden en zorgt ervoor dat je sneller aankomt, zelfs als je niet meer eet of minder beweegt. De studie verscheen in vakblad Nature Medicine.

De wetenschappers bestudeerden de vetcellen van 54 mannen en vrouwen over een periode van 13 jaar. Gedurende de loop van het onderzoek was er bij alle deelnemers sprake van een afname in de snelheid waarin vetten werden omgezet in het vetweefsel, ongeacht of ze aankwamen of afvielen. Degenen die daar niet voor compenseerden door minder te eten kwamen kilo's aan.

"De resultaten laten voor het eerst zien dat processen in ons vetweefsel onafhankelijk van andere factoren invloed hebben op gewichtstoename bij het ouder worden," aldus professor Peter Arner. "Dit kan nieuwe behandelmethodes opleveren voor obesitas."

Eerdere studies hebben al aangetoond dat meer sporten een manier is om de afbraak van vet te versnellen. Dit nieuwe onderzoek ondersteunt dat idee en voegt daaraan toe dat het lange termijnresultaat van een maagverkleining of -omleiding ook beter wordt als mensen meer bewegen.

Bron(nen):   Science Daily