Geheugenprofessor: “Veel van wat we ons herinneren komt van een foto”

Ons geheugen is niet zo feilloos als we zelf graag geloven. "Veel van wat we ons herinneren komt van een foto," vertelt oud-hoogleraar geschiedenis van de psychologie Douwe Draaisma, ook wel de geheugenprofessor genoemd, in de Volkskrant.

"Als ik terugdenk aan mijn vakanties, zitten daar veel beelden tussen van foto’s in plaats van echte herinneringen," aldus Douwsma. "Veel van wat we ons herinneren komt van een foto en dat zal alleen maar meer worden. In de meest dramatische vorm gebeurt dat bij gezichten. Als jij terugdenkt aan hoe jouw dochter eruit zag toen ze 10 was, dan weet ik zeker dat je je eigenlijk een foto uit die tijd herinnert. Want haar gezicht is in jouw geheugen de hele tijd bijgewerkt tot de meest recente versie."

"Toch zit dat ook weer best ingewikkeld in elkaar, want als jij een onbekende foto ziet van je 10-jarige dochter zou je haar ogenblikkelijk herkennen," vervolgt de hoogleraar die afgelopen met emeritaat ging. "Foto’s zullen herinneringen dus nooit kunnen vervangen, om een foto te kunnen duiden heb je herinneringen nodig. Anders snap je niet wie erop staan en wat er gebeurt."

Bron(nen):   De Volkskrant