‘Narcisten zijn waarschijnlijk gelukkiger dan de meeste mensen’

Narcisten zijn voor de omgeving stomvervelend, maar zelf hebben ze daar weinig last van. Als ze succes hebben tenminste.

Dat blijkt uit onderzoek van Queen's University waar de BBC over schrijft. Narcisten zijn minder gestrest en minder vaak depressief dan anderen. De onderzoekers omschrijven narcisten als mensen met overdreven veel zelfvertrouwen en superioriteitsgevoelens en weinig empathie, schaamte- en schuldgevoel.

Psycholoog dr. Kostas Papageorgiou stelt na onderzoek bij 700 volwassenen dat narcisme weliswaar slecht is voor de samenleving, maar goed voor de persoon zelf. Het te positieve zelfbeeld beschermt narcisten tegen depressies en stress. Ze hebben bovendien een mentale kracht die hen ver brengt in hun werk en sociale leven. Ook zijn ze beter bestand tegen teleurstellingen.

Toch kan het ook misgaan. Narcisten hunkeren altijd naar status en macht. Zolang ze die krijgen en andere mensen hen als belangrijk en machtig beschouwen zijn ze gelukkig, maar lukt het niet om die status en macht te bereiken dan zijn ze juist vatbaarder voor angsten en verslavingen.

Bron(nen):   BBC