Wereld in de greep van extreem weer

Van de 'bush fires' in Australië tot de extreme kou in Siberië, van de hittegolf in Brazilië tot de sneeuwstormen in het Midden-Oosten: de wereld heeft steeds vaker te maken met extreem weer, en 2013 lijkt nu al een recordjaar te worden. “Ieder jaar hebben we extreem weer, maar het is ongebruikelijk om zoveel extreme gebeurtenissen over de hele wereld tegelijk te hebben,” zegt Omar Baddour, hoofd van de divisie voor databeheer bij de World Meteorological Organization in Genève. China kampt met de koudste winter in bijna dertig jaar. In Yakoetsk (Siberië) zijn de stoplichten uitgevallen als gevolg van de extreem lage temperaturen. Sicilië en Zuid-Italië werden voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog getroffen door hevige sneeuwstormen. Volgens Baddour is dit een teken dat klimaatverandering niet alleen gaat over stijgende temperaturen, maar over intens, onplezierig, ongebruikelijk weer in alle soorten en maten. Vooral de situatie in het Midden-Oosten is ongewoon; in Israel viel niet alleen in het noorden sneeuw en hagel, maar ook in de zuidelijke woestijnstad Dimona. Volgens meteoroloog Barry Lynn is een opmerkelijk aspect van de gebeurtenissen de ernstige en langdurige kou in de hogere lagen van de atmosfeer, wat erop duidt dat de Atlantische Oceaan niet langer zo'n matigend effect op het klimaat in Europa en het Midden-Oosten heeft als van oudsher het geval was.

Bron(nen):   New York Times      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. besserwessie

  Ik denk eerder dat de wereld in de greep is van de betere berichtgeving over extreem weer.
  En die berichtgeving wordt gebruikt om de angstaanjagende klimaat verandering er in te hameren. En daarmee de legitimatie te verkrijgen voor allerlei mejeu- en energieheffingen waarmee dan weer leuke windmolentjes enzo gemaakt kunnen worden.

  • Karel Kritisch

   Zouden de thermometers liegen denk je? Niet alles is 1 groot complot hoor.

   (in antwoord op besserwessie)
  • giegel

   lekker je kop in het zand blijven steken..

   (in antwoord op besserwessie)
   • Gold Forever

    We hebben ijstijden gehad in het verleden, dat is pas klimaatverandering. Een sneeuwstormpje hier en een koudefrontje daar is geen reden voor paniek. En al helemaal niet om de massa te doen geloven dat het door menselijk toedoen komt. De Amerikaanse overheid probeert zelf al jarenlang het weer te beinvloeden middels speciale vluchten, wie zegt mij dat dat in andere delen van de wereld niet gebeurt?

    (in antwoord op giegel)
 2. Gerardus Molema

  The Day After Tomorrow?

 3. janneke123

  Ooohhh… de wereld vergaat alsnog… De maya’s hebben zich een paar maanden vergist.

 4. Karel Kritisch

  Wolkenfabriek: de oplossing voor het broeikaseffect? Lees ik net op scientias.nl
  mm nee ook niet. We worden mars2 oh oh

Reacties niet toegestaan