Kunnen mensen in vegetatieve toestand pijn voelen? Waarschijnlijk wel

Eigenlijk is het niet reageren op pijnprikkels één van de criteria van een 'vegetatieve toestand' of het 'unresponsive wakefulness syndrome'. Eerdere resultaten van studies met PET-scans waren niet eenduidig. Nu hebben onderzoekers 30 mensen in een vegetatieve staat onaangename elektrische schokjes gegeven in de vinger en met behulp van fMRI scans gekeken wat er in de hersenen gebeurde. Dat werd dan weer vergeleken met de reacties van 15 normale controles. Verschillende delen van de hersenen zijn verantwoordelijk voor het verwerken van pijn. Dat noemen we de pijnmatrix. Het eerste deel signaleert dat er een onaangename prikkel aanwezig is. In een ander deel wordt die informatie verwerkt en geïnterpreteerd als zijnde 'pijn', 'bedreigend', ... Dit tweede deel staat in verbinding met het limbische systeem, een netwerk dat betrokken is bij emoties. Eigenlijk wordt in het eerste deel dus wel een onaangename prikkel, maar nog geen 'echte' pijn ervaren. Bij 16 van de patiënten (53%) leidde de prikkel in ieder geval tot hersenactiviteit in 1 van deze 2 delen. Bij 7 was dat alleen in het deel dat prikkels opmerkt. Van de patiënten in vegetatieve toestand lieten 9 mensen (30%) ook activiteit zien in het deel dat emoties aan prikkels verbindt. Bij de normale controles was dat overigens ook maar bij 60% het geval. 'We veronderstellen dat in ieder geval sommige van deze patiënten pijn kunnen ervaren,' besluiten de onderzoekers. Artsen zouden daar bij de behandeling rekening mee moeten houden.

Bron(nen):   Scientias  Brain and Behavior    

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Maar de vraag is: is er nog een bewustzijn om de pijn te ervaren? Hoe zien de reacties in de hersenen eruit bij mensen die onder narcose zijn? Bij hen is immers het bewustzijn uitgeschakeld. En we weten (velen uit eigen ervaring) dat er dan geen bewustwording nog herinnering van pijn is.

  • John

   narcose is een heel andere toestand.
   het feit dat iemand onder narcose geen pijn weet te herinneren van tijdens zijn narcose wil niet zeggen dat de pijnsensatie in vegetatieve toestand niet gevoeld kan worden. dat iemand niet kan bewegen of op enige manier uiting geven is geen bewijs dat er geen pijngevoel is.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • Redactie Welingelichte Kringen

   Als mensen onder narcose worden gebracht, krijgen ze ook pijnstillende medicatie toegediend. Die medicatie onderdrukt de reactie van de pijnmatrix in de hersenen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Bedankt, dat wist ik niet. Is dat omdat zonder die pijnstillers er wel een herinnering aan de pijn zou zijn? Of is het om onbewuste en ongewenste reacties op de pijn te onderdrukken?

    (in antwoord op Redactie Welingelichte Kringen)
    • Redactie Welingelichte Kringen

     De middelen die zorgen voor de verdoving zorgen er ook voor dat je je niets herinnert. Onbewuste en ongewenste reacties (reflexen, spierspanning) worden mede onderdrukt door spierverslappers (die zitten er ook nog bij). Pijnmedicatie zorgt er ook voor dat je na de operatie, als je bijkomt uit de narcose, minder pijn voelt.

     (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Peter Rokers

  Das niet best

Reacties niet toegestaan