Is dit wat het Mediterrane dieet zo gezond maakt?

Het Mediterrane dieet staat bekend als een van de gezondste eetpatronen op aarde. Maar zijn het nu de vezels, de grote hoeveelheden groente en fruit, de verse vis of de noten, die ervoor zorgen dat dit dieet leidt tot een lang en gezond leven? Volgens nieuwe onderzoekers is het nog iets anders, namelijk de olijfolie, maar er zit een addertje onder het gras.

De conclusie van een achtjarig onderzoek van de universiteit van Minnesota is dat olijfolie vermoedelijk het belangrijkste aspect van het dieet is dat zorgt voor een hogere levensverwachting en een afname van ouderdomsziektes.

Maar volgens de onderzoekers, wiens studie in vakblad Molecular Cell verscheen, is het consumeren van olijfolie niet genoeg om alle gezondheidsvoordelen van de goede vetten te benutten. De effecten worden groter wanneer de olie wordt gecombineerd met een beperkte calorie-inname, vasten en lichaamsbeweging.

“We ontdekten dat dit vet eerst moet worden opgeslagen. Pas als het daarna wordt afgebroken door vasten of sporten ontstaan de positieve effecten op de gezondheid,” aldus hoofdonderzoeker professor Doug Mashek.

Bron(nen):   Science Daily