Hoeveel Nederlandse woorden kent u? Doe de test

Met een taalspelletje op internet, ontwikkeld aan de Universiteit Gent, willen de publieke omroepen NTR en VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) weten hoeveel woorden Nederlanders en Vlamingen kennen.
In de test zijn 75.000 woorden opgenomen, waarvan 52.000 Nederlandse woorden en 23.000 niet-bestaande woorden. Wie het spel speelt via woordentest.ugent.be krijgt in sneltempo het ene na het andere woord te zien: prefix, bladdelos, depresarmetie, koekjestrommel, oplading... De deelnemer moet oordelen of het een bestaand woord is of niet. Na 100 woorden zegt de computer hoeveel woorden je juist of fout had. Het onderzoek moet leiden tot een staalkaart van het Nederlands anno 2013. Daarom willen de onderzoekers dat zo veel mogelijk mensen het spel spelen. 
Het nut van het taalspel? Voor samenstellers van vertaalwoordenboeken is het nuttig om te weten welke woorden Nederlandstaligen het beste kennen en dus het vaakst gebruiken. Maat ook kan in kaart worden gebracht in welke streek mensen bepaalde woorden wel of niet begrijpen en of er verschillen zijn tussen de woordenkennis van mannen en die van vrouwen. Ook de invloed van opleiding of leeftijd kan worden onderzocht. De resultaten worden bekendgemaakt in het najaar.

Bron(nen):   De Standaard  de Volkskrant    

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Je hebt 75% van de woorden juist herkend.
  Je hebt 0% van de niet bestaande woorden verkeerd herkend.
  Dit geeft je een gecorrigeerde score van 75% – 0% = 75%.

  Je hebt een zeer uitgebreide woordenschat.

 2. PaulusJ

  90%-7%=83%
  Absolute top 🙂

 3. ger

  90-3=87
  Abslute tob(?)score!

 4. catchit64

  Geweldige site. Dat het toch weer onze zuiderburen zijn die iets moois maken met onze taal is wel tekenend voor ons botte Nederlanders.

  • RhodBerth

   zelfhaat, de hype van de 21e eeuw.

   (in antwoord op catchit64)
   • catchit64

    Nou dat heeft weinig met zelfhaat te maken want zo zie ik dat niet, maar omdat ik veel met Vlamingen werk merk ik dat onze directe manier van communiceren bij de Vlamingen als bot overkomt. Ze zijn veel bewuster met taal bezig en dat siert ze.

    (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan