WHO: Virus komt hoogstwaarschijnlijk echt van dieren

In een tijd waarin fake news je eerder bereikt dan de boodschap van wetenschappers herhaalt de WHO het nog maar eens: alle bewijzen wijzen erop dat het coronavirus van dieren afkomstig is (en dat het dus geen boze opzet is van China of Amerika of een blunder van laboranten).

Tijdens een persconferentie benadrukte Takeshi Kasai, de regionale directeur voor de westelijke Pacific van Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat wetenschappers er vanuit gaan dat het virus van dier op mens is overgegaan. Op die inmiddels beruchte voedselmarkt in Wuhan doken de eerste coronabesmettingen op. Daar worden behalve vleermuizen ook slangen, civetkatten, andere wilde dieren, vissen en zeevruchten verkocht, terwijl de hygiëne te wensen over laat.

Professor microbiologie aan de Monash University in Melbourne, Stephen Turner, is het daarmee eens. In The Guardian zegt hij dat het virus hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van vleermuizen, al weet hij dat niet honderd procent zeker. "Een deel van het probleem is dat de informatie slechts zo goed is als de bewaking,” klinkt het.

Volgens de WHO is het onmogelijk om de exacte bron te achterhalen. Het zal echter niet de eerste keer zijn, dat dieren een virus de mensenwereld in helpen. Ook het SARS-virus was van dieren afkomstig.

Bron(nen):   AD