Zwart gat wordt wakker en eet een planeet op

Een zwart gat op 47 miljoen lichtjaren verwijdert werd na een decennialange slaap wakker en at vervolgens een kleiner object op. Wat er precies gebeurde is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat een supergrote gasplaneet (ter grootte van een paar Jupiters) of een heel kleine, zwakke ster slachtoffer werden van het zwarte gat. Dit gebeurde in sterrenstelsel NG4845, dat 47 miljoen lichtjaar van ons verwijderd is. Volgens ruimtevaartorganisatie ESA zal een soortgelijke gebeurtenis binnenkort in het centrum van ons Melkwegstelsel voorkomen, schrijft Trouw Vermoed wordt dat het zwarte gat in het midden van onze Melkweg zich binnenkort tegoed zal doen aan een compacte gaswolk, die op dit moment gevaarlijk dicht bij het gat zweeft.

Bron(nen):   Trouw      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  wat een ongelofelijke mooi en nieuwsgierigmakend filmpje.

  • John JohnN

   onze toekomst: eerst opgegeten door de zon en dan met zijn allen door een zwart gat.

   (in antwoord op marianne martens)
   • Heldoppantoffels

    Hmmm jummie!!! Al gaat dat waarschijnlijk nog wel een paar miljard jaar duren. 🙂

    (in antwoord op John JohnN)
 2. André Somers

  Zwarte gaten slapen niet, en worden dus ook niet wakker. Maar ze kunnen natuurlijk wel een planeet “opeten” (als in: de planeet wordt gevangen in het zwaartekrachtveld van het zwarte gat, en versmelt er daardoor mee).

  • Heldoppantoffels

   Met versmelten bedoel je dan waarschijnlijk wel dat de planeet zal verdwijnen. Er blijft in principe slechts straling over die het zwarte gat uitstraalt.

   (in antwoord op André Somers)
   • John JohnN

    Laat ik nou altijd hebben gehoord dat uit een “zwart gat” niets aan de zwaartekracht kan ontsnappen. Niets, dus ook geen “straling”.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Oh_Oh_SarCastro

     U bent duidelijk geen bekende van het fenomeen “Hawking radiation”
     http://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_radiation

     (in antwoord op John JohnN)
    • Heldoppantoffels

     Zoals Sarcasto al aangeeft klopt deze stelling niet. Maar het was wel lange tijd enigszins ‘verboden’ om te stellen dat er niets overbleef van materie die in een zwart gat ‘verdween’.

     Lange tijd was juist Hawkins een voorvechter van deze stelling. Hij had een langdurige (jaren) met een andere geleerde en deze laatste won uiteindelijk de discussie. Vandaar dat ik het eigenlijk ook niet fair vind dat men het nu heeft over Hawking-radiation….maar goed er blijft dus wel iets over uit een zwart gat en de stelling dat het Universum NIETS verspilt blijft wel overeind. Dat was namelijk de grond van de discussie, het universum verspilt niets!!

     (in antwoord op John JohnN)
   • Zonnestraaltje

    en het zwarte gat wordt zwaarder

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Echt is dat zo? Niet om kritisch te zijn (ik vind het gewoon interessant), heb je hier meer goed te lezen informatie over?

     (in antwoord op Zonnestraaltje)
 3. John JohnN

  Niets zwaarder dan de zwaartekracht van een zwart gat.
  Misschien gaan de zwarte gaten elkaar ook opeten, het hele universum één zwart gat.
  Kan de schepper weer helemaal opnieuw beginnen. Ojé die zit ook in het gat, opgegeten.

 4. Templein

  Vroeger vond k het sprookje van roodkapje erg leuk. Tenminste, de versie dat de Jager (een goede man) kwam, de buik van de wolf opensneedt en roodkapje bevrijdde.

  Wie of wat snijdt het zwarte gat open?

 5. Zonnestraaltje

  verwijderd

Reacties niet toegestaan