Herinneringen aan bijna dood ervaringen echter dan echte herinneringen

Zoals in Nederland cardioloog Pim van Lommel zich bezig houdt met bijna-dood ervaringen (BDE), zo is dat in België de arts Steven Laureys. Maar anders dan de Nederlander gebruikt Laureys de Near Death Experience niet om te bewijzen dat god bestaat. Laureys is vooral bezig om met behulp van BDE's beter te snappen hoe de hersenen werken en hoe de relatie is tussen bewustzijn en hersenen. Mensen die bijna dood waren denken vaak dat ze even op bezoek zijn geweest in het leven na dit leven. Er is daar sprake van een groot licht en van een poort en van bekenden die wenken. Laureys onderzoekt die ervaringen in België. Zijn onderzoek leidde tot een verrassende ontdekking. Herinneringen zijn er in soorten en maten en verschillen ook in intensiteit. Onze herinnering aan de trouwdag of de geboorte van een kind is intenser dan een meer alledaagse herinnering, of de herinnering aan een fantasie of droom. Met een psychologische methode wordt die intensiteit gemeten. En, verrassend, de herinnering aan een bijna dood ervaring blijkt intenser dan welke andere herinnering ook. Het is een herinnering aan een gebeurtenis die mensen niet echt meemaakten, maar de herinnering is krachtiger dan welke echte gebeurtenis ook. Ook Laureys kan dan nog niet verklaren.

Bron(nen):   CNN      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. drsdre

  Als ik ooit een HDE (helemaal dood-ervaring) heb gehad, kan ik me dat niet herinneren.

 2. janneke123

  Is het niet gewoon zo dat iedereen ooit heeft gehoord van dat felle licht en onbewust dat licht meeneemt in het verhaal na zo’n ervaring?

  Ik wil niet negatief zijn of doen maar de aliens die we kennen van films (groot hoofd, grote ogen, klein lijfje) zijn door een Hollywood tekenaar ooit bedacht.
  Vraag je nu naar iemand die zegt contact te hebben gehad met buitenaardse wezens dan beschrijven ze een door mensen bedacht karakter.
  Ik denk dat je verbeelding heel snel wordt gevormd door alle indrukken die je in de loop van je leven opdoet.

  • Peter Smokers

   Ik kan dromen alsof het echt gebeurt. Dromen kunnen met je aan de haal gaan. Theoretisch is dat niet mogelijk omdat er niks in de hersenen gebeurt als je slaap. Je slaapt dan ook niet, maar wordt nog net niet wakker.

   Hoe wil je je voorstellen dat je jezelf ziet liggen ?
   Je kunt je gezicht alleen maar in een spiegel zien.
   Mijn eigen achterhoofd heb ik ooit nog echt gezien.
   Nee, dat zie je dan weer niet. Denk niet dat dat interessant is.

   Best mogelijk dat ontvoeringen van aliëns gewoon door aardbewoners is.
   Er vliegt wat door het hemelruim.

   (in antwoord op janneke123)
  • Karel Kritisch

   Nee dat is niet gewoon zo.. Overal op de wereld van welke cultuur, religie etc ook. Overal komen onderzoekers dezelfde BDE tegen… dit is nu juist het verwonderlijke.

   (in antwoord op janneke123)
 3. Karel Kritisch

  Neuroloog/neurochirurg Eben Alexander heeft als atheist dit ook meegemaakt en er een boek over geschreven (Na dit leven). Hij had tijdens zijn BDE geen hersenactiviteiten al beschrijft hij zijn bewustzijn toen als zeer helder. Volgens hem is dit onmogelijk een hallucinatie vanwege het ontbreken van de hersenactiviteit. Het probleem van wetenschappelijk onderzoek naar BDE is dat je enkel kunt werken met subjectieve ervaringen. Het is dan ook vrijwel onmogelijk hier wetenschappelijk bewijs voor te vinden lijkt me. Dit wil niet zeggen dat het niet waar is natuurlijk want uit onderzoeken komen wel dergelijk hele opmerkelijke resultaten. Zo blijken BDE overal ter wereld in grote mate overeen te komen onafhankelijk van welke religie of cultuur men afkomt.

 4. John Jones

  Een jaar geleden heb ik een hartaanval gehad met als gevolg een cardiac arrest van 90 seconden. Enorm veel geluk gehad dat de paramedics mijn hart weer aan het kloppen kregen: 90% overlijdt. Overigens geen enkel wit licht of bijna-dood ervaring gehad.

Reacties niet toegestaan