Nederlandse virologen vinden mogelijk antistof tegen coronavirus

Er is een antistof gevonden, die kan voorkomen dat Covid-19 een cel binnendringt en iemand ziekmaakt. Is iemand al ziek, dan kan de stof, 47D11 genaamd, ervoor zorgen dat de ziekte zich niet verder verspreidt.

Dat schrijven wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht in vakblad Nature Communications. De antistoffen zijn ontwikkeld tegen onder meer SARS. "Maar toen de coronacrisis uitbrak, hebben we de antistoffen uit de vriezer gehaald en gekeken hoe ze reageren op het nieuwe virus”, aldus Berend-Jan Bosch, universitair hoofddocent virologie aan de Universiteit Utrecht.

Nummer 47D11 bleek te werken: Covid-19 hechtte zich nog wel vast aan de cel, maar kon die niet meer binnendringen en infecteren. Voordeel is dat het een humane stof is, waardoor het lichaam de antistof niet zal beschouwen als indringer.

Bosch waarschuwt voor te hoge verwachtingen. De ontdekking is volgens hem een “belangrijke eerste stap, maar er is er nog een lange weg te gaan. Dit is een zaak van lange adem, het is niet in de komende maanden beschikbaar.”