Niet eerder is er een zwart gat ontdekt zo dichtbij de aarde

Op slechts duizend lichtjaar van de aarde hebben astronomen een zwart gat ontdekt. Niet eerder is een zwart gat gevonden dat zo dichtbij onze planeet staat.

Het zwarte gat zelf is onzichtbaar, maar twee sterren in de buurt, gaven zijn locatie prijs. De twee sterren kunnen in een heldere nacht met het blote oog worden waargenomen. Toen astronomen de sterren bestudeerden, ontdekten ze dat de ene in 40 dagen een complete ronde draaide rond een verborgen object.

Daardoor kwamen de wetenschappers erachter dat het niet ging om een dubbel sterrenstelsel, maar om een drievoudig stelsel met een zwart gat in het midden.

De wetenschappers gebruikten de MPG/ESO 2.2-meter-telescoop van het La Silla Observatory in Chili. "We waren erg verrast toen bleek dat dit het eerste stellaire systeem met een zwart gat is dat je met het blote oog kunt zien," aldus Petr Hadrava van de Tsjechische Academy of Sciences in Praag.

Het zwarte gat was moeilijk te ontdekken, omdat het kalm en klein is. Meestal slurpt het alle materie in de wijde omgeving op, waardoor het meer opvalt. "Maar een onzichtbaar object met een massa van minstens vier keer de zon kan alleen maar een zwart gat zijn," zegt hoofdonderzoeker Thomas Rivinius.

Het is het eerste zwarte gat dat kleiner is dan vijf keer de massa van de zon en niet eerder bevond het zich zo dichtbij de aarde. De onderzoekers denken dat het nog maar het topje van de ijsberg is en dat er weldra meer kleine, zwarte gaten worden gevonden, die relatief dichtbij zijn.

Bron(nen):   CNN  Science Alert