Onderzoekers ontdekken gen waardoor sommigen zieker worden door Covid-19

Mensen met een genetische mutatie die de kans op dementie vergroot, hebben mogelijk ook een groter risico op een ernstige vorm van Covid-19. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Britse universiteit van Exeter waarover Britse kwaliteitskrant The Guardian schrijft.

Om precies te zijn gaat het om de e4-variant van het ApoE-gen. Wie er daar twee van heeft, zou mogelijk twee keer zoveel kans hebben om erg ziek te worden door het huidige coronavirus.

De studie is zeker niet de eerste die suggereert dat genen deels verklaren waarom sommigen kwetsbaarder zijn voor Covid-19 dan anderen. Het verklaart ook waarom mensen met dementie zo hard worden getroffen. Dementie is een van de meest voorkomende onderliggende gezondheidsproblemen bij mensen die zijn gestorven aan het coronavirus in Engeland en Wales.

"Dat is niet alleen de leeftijd: dit is een voorbeeld van een specifieke genvariant die kwetsbaarheid veroorzaakt bij sommige mensen," zegt epidemiologieprofessor David Melzer van Exeter University. Voor de studie zijn data van de UK Biobank gebruikt, waarin gezondheidsdata zijn verzameld van 500.000 mensen tussen de 48 en 86 jaar.

Lang werd gedacht dat demente mensen zwaarder getroffen zijn doordat ze ten eerste oud zijn en ten tweede vaak in verpleeghuizen wonen waar het virus makkelijk circuleert. Daarvoor is zoveel mogelijk gecorrigeerd. "We hebben behoorlijk hard bewijs. Welke ziekte of factor we ook niet meerekenden, het verband blijft bestaan. Dus het lijkt erop dat de genvariant het effect veroorzaakt," aldus Melzer.

Toch zeggen experts, die in The Guardian reageren op de studie, dat voorzichtigheid is geboden bij de conclusies. Wel is het volgens hen een interessante vondst die vervolgonderzoek verdient.

Bron(nen):   The Guardian