Virologen: buiten is er amper risico

De handhaving van coronaregels op stranden en in bossen en parken kan minder streng, want de kans op besmetting is klein. Dat stellen enkele virologen in het AD.

"Ik wil niet zeggen dat overdracht buiten nooit plaatsvindt, maar echt vele malen minder dan binnen", zegt viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden. "Er zal misschien een keer íemand besmet worden. Maar snelle verspreiding van de pandemie vindt er gewoon niet plaats. Dat zou je als overheid toch moeten meenemen in je risicoafweging.”

Het echte risico zit in aerosolen, rondvliegende kleine deeltjes. De besmettelijkheid van aerosolen is nog niet keihard wetenschappelijk bewezen, het RIVM heeft er daarom ook geen beleid op gebaseerd. Toch vermoeden steeds meer experts dat de zwevende druppeltjes een rol spelen in de coronapandemie.

Ze stellen dat er meer aandacht moet komen voor ventilatie van bijvoorbeeld gemeenschapshuizen, kerken, sportscholen. "1,5 meter alleen is niet genoeg", zegt viroloog Coretta van Leer van het UMCG in Groningen. "De overheid zou veel meer moeten wijzen op het belang van goede ventilatie.”

Dr. Kimberly Prathe, gespecialiseerd in aerosolen en besmetting, is er ook van overtuigd dat 'vliegende virussen' een grote rol spelen "Veel wijst op aerosoloverdracht van respiratoire virussen", zegt ze. 

Volgens virologen vervliegen virusdeeltjes in de buitenlucht veel sneller dan binnen, waardoor de kans op besmetting met corona bij kort contact tussen mensen een stuk kleiner is. Bovendien lijkt recent onderzoek aan te tonen dat uv-licht virusdeeltjes die achterblijven op oppervlakken snel doodt. 

Bron(nen):   AD  Wemb