“Langer dan twee uur uitslapen géén goed idee”

Vooral pubers slapen vaak onwijs lang uit. Is dat goed? Begin dit jaar werden 11.000 Vlaamse jongeren ondervraagd door de UGent en wat blijkt: onze jongeren slapen te weinig én slecht. "Middelbareschooljongeren, van 13 tot 18 dus, hebben gemiddeld negen à tien uur slaap per nacht nodig, maar de helft raakt zelfs niet aan acht uur per nacht. Eén op de twee bereikt die absolute ondergrens niet eens. Dat is problematisch", zegt slaaponderzoeker en doctoraatsstudente Anneke Vandendriessche tegen Het Laatste Nieuws.

"Op korte termijn leidt slaapgebrek tot concentratieproblemen", zegt ze. "Niet handig als je op de schoolbanken zit. Je wordt ook sneller ziek en bent vaker ongelukkig omdat je problemen niet de baas kunt. Op lange termijn wordt slaapgebrek gelinkt aan een verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen, overgewicht, diabetes en depressie."

Dat pubers in het weekeinde en tijdens vakanties hun slaaptekort inhalen door eindeloos uit te slapen is niet de oplossing. Je lichaam wil regelmaat. Slaaptekort is niet goed, maar geen regelmaat is ook niet goed.  "Uitslapen is geen oplossing, want vroeg of laat moet die tiener weer in het normale stramien stappen, en dat zal pijn doen. Als je al die weken of maanden consequent uitslaapt, is de regelmaat weg uit je slaappatroon. Terwijl dat een weldaad is voor je lijf: altijd op hetzelfde uur gaan slapen en op hetzelfde uur opstaan."

 "Als je tiener op zaterdag en zondag tot 's middags in zijn bed ligt, heeft hij daar tot woensdag last van. Je kunt het vergelijken met een wekelijkse jetlag, waarvan je telkens een paar dagen moet bekomen. Of je slaperig voelen overdag en 's avonds toch niet kunnen inslapen: typische jetlagsymptomen. Als je wilt uitslapen, beperk je dan tot één extra slaapcyclus of maximaal twee uur langer slapen"

Altijd teveel slapen is trouwens ook niet goed. Het kan zelfs je leven bekorten

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws (€)