
Volgens deze wetenschappelijke prognose komt er een zeer slechte zomer
Het voorjaar was al niks - zoals voorspeld door een lange termijn voorspelling. En zo'n zelfde lange termijn voorspelling kondigt voor Nederland rampspoed aan voor de zomer. Een voorspelling van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) voor de maanden juni, juli en augustus voorspelt weinig goeds. Nederland bevindt zich in de blauwe zone op de kaart, de zone waar het te koud wordt.
'The ECMWF forecast shows below-normal temperatures persisting across northern and western Europe throughout the summer and now shows a colder scenario than in last month's forecast especially for August. However, the new CFSv2 (Climate Forecast System of the U.S. National Weather Service) forecast is dramatically warmer than last month's forecast. The CFSv2 shows above normal temperatures throughout the summer over western Britain and Ireland, over northern Scandinavia, and also in western Russia and the central Mediterranean. The cold anomaly over the North Sea that was previously a notable feature of the forecast is now quite unremarkable.'
Bron(nen): Express

In de tekst staat ook dat een andere voorspeller, CFSv2 juist een warmere zomer voorspelt.
Met andere woorden, het kan vriezen en het kan dooien…
Dit laat het centrale probleem met de klimaatwetenschap zien. De wetenschappers jagen het publiek en elkaar de stuipen op het lijf met de resultaten van hun klimaatmodellen. Maar die modellen spreken elkaar tegen en ze zijn ook niet in staat de klimaatontwikkeling uit het verleden goed te reproduceren. M.a.w. de modellen deugen (nog) niet. Klimaatwetenschappers moeten meer uit het raam kijken en minder naar hun computerschermen.
(in antwoord op Diederdick)De modellen zijn er voor voorspellingen. De realiteit is er om conclusies te trekken. Of wil je beweren dat de noordpool niet in rap tempo aan het smelten is?
(in antwoord op kletsmajoor)ja en de Zuidpool groeit aan, maar guess what, dat komt ook door de opwarming…..
(in antwoord op Mo Meta)Ja en dat is nou zo heerlijk voor de geitenwollensokken vriendjes, als het warmer wordt…dan is er klimaatverandering en is de mens de schuldige.
Het bijzondere is echter, als het kouder wordt…dan is er klimaatverandering en is de mens de schuldige!!
Lekker van twee walletjes eten, het kan toch!
(in antwoord op Pietje_Precies)Het ligt net ietsje genuanceerder. Dat de klimaatverandering de laatste decennia versneld optreedt, staat vast. De aanwijzingen dat het door de mens komt, zijn ondertussen behoorlijk sterk, maar zeker is dit niet.
Vaststaat dat de opwarming van de aarde allerlei plaatselijke effecten heeft. Bij ons wordt het vooral natter naar men zegt, en er zijn plekken waar het juist kouder wordt, maar over de hele linie wordt het wel degelijk warmer.
(in antwoord op Heldoppantoffels)Daar ben ik het helemaal mee eens. Het probleem is nou juist dat de klimaatwetenschappers _wel_ conclusies uit wrakke modellen trekken en die presenteren als de waarheid.
PS: Weinig ijs op de Noordpool is een cyclisch verschijnsel. Ook in de jaren ’80 waren er grote open gebieden tussen het ijs op de Noordpool. Er zijn vele foto’s van atoomonderzeeërs op de Noordpool die dat documenteren.
(in antwoord op Mo Meta)Ik heb de foto’s even opgezocht:
http://www.john-daly.com/NP1987.jpg
Ook in de jare ’50 was er open water op de Noordpool:
http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2009/04/seadragon-and-skate-north-pole-1962.jpg
Met Google kan je er nog meer vinden.
(in antwoord op Mo Meta)Met het verschil dat het tempo en de grootte van de gebieden nu vele malen groter is. Google maar bijv. op Pine Island gletsjer.
(in antwoord op kletsmajoor)Nee, want op dit moment zijn er nog helemaal geen open plekken in het ijs op de Noordpool. Die foto’s zijn echt op 90 graden noorderbreedte gemaakt. Niet zomaar ergens aan de rand van de ijskap. Het zou dus best kunnen dat de komende jaren de ijskap op de Noordpool nog kleiner wordt voordat hij weer gaat groeien.
Ook gletsjers vertonen cyclische aangroei en krimp maar dan op veel langere tijdschalen. Zo is bekend dat in de tijd van de Noormannen Groenland aan de kust groen was (vandaar Groenland) en er landbouw bedreven kon worden. Nu niet meer. Pas als die cycli bekend zijn kun je iets zeggen over of gletsjers ‘abnormaal’ afsmelten of niet.
(in antwoord op Mo Meta)Ik ben niet echt een klimaathyper (eerder een scepticus) maar wat je over groenland zegt klopt niet. De namen van Groenland en IJsland zijn omgedraaid. De eerste mensen die groen- en ijsland ‘ontdekten’ noemden groenland ijsland en ijsland groenland, voor voor de hand liggende redenen. Latere bezoekers haalde dit door elkaar.
En daarom heet het groene ijsland nu ijsland en heet het ijzige groenland nu groenland.
(in antwoord op kletsmajoor)Interessant. Dat wist ik niet. Bedankt voor de correctie.
(in antwoord op RhodBerth)Het punt dat in de tijd van de Noormannen de Groenlandse kust geschikt was voor landbouw klopt wel, en daar ging het me om.
Mag ik even een bron voor deze informatie? Je begrijpt dat jij hééééééééél geloofwaardig klinkt, maar ik lees het toch liever even van een ietsepietsje meer betrouwbare bron als je het niet erg vindt.
(in antwoord op RhodBerth)Vermoedelijk noemde Erik de Rode Groenland zo omdat hij mensen wilde werven om met het nieuw ontdekte land te bezetten. Ja, je kon er toen landbouw bedrijven (de late middeleeuwen waren iets warmer dan nu) maar het hield niet over, het was behoorlijk ijzig. Dus vandaar een mooie, wervende naam…
Toen de kleine ijstijd kwam, was het gedaan met de Noormannen in Groenland.
(in antwoord op RhodBerth)Twee foto’s laten natuurlijk helemaal niets zien. Hier zijn grafieken over de bedekking van de oceaan op de noordpool. Het poolijs smelt wel degelijk:
http://nsidc.org/arcticseaicenews/files/2013/05/N_stddev_timeseries.png
http://nsidc.org/arcticseaicenews/files/2000/05/Figure3.png
(in antwoord op kletsmajoor)Dat spreek ik ook helemaal niet tegen. Dat laten die foto’s nou juist zien. Het ging erom dat het een cyclische beweging is.
(in antwoord op JRR Uijlings)Welnee. Het probleem zit veel meer bij de media die de neiging heeft om alle nuance uit de weinige wetenschap die zie rapporteren weglaten. Er zijn vast uitgebreide achtergronden bij het kaartje hierboven. Maar niemand, ondergetekende inclusief, neemt de moeite om die ook even te lezen om te begrijpen wat dit kaartje nu eigenlijk precies betekent, en welke onzekerheidsmarges van toepassing zijn.
(in antwoord op kletsmajoor)De allersimpelste klimaatmodellen correleren gewoon CO2 met temperatuur-stijging. Daaruit blijkt dat de aarde opwarmt door menselijke CO2 uitstoot. Zie hier een artikel van een ‘bekeerde’ klimaatskepticus:
http://www.nytimes.com/2012/07/30/opinion/the-conversion-of-a-climate-change-skeptic.html
Klimaatwetenschappers proberen zo goed mogelijk het klimaat te modelleren met veel complexere modellen die hopelijk betere voorspellingen en inzicht opleveren in de effecten van menselijke vervuiling. Hierbij worden noodzakelijker wijs veel aannames gemaakt waardoor niet alle modellen even betrouwbaar zijn. Hiervan wordt slim gebruik gemaakt door de huidige vervuilers (olieindustrie e.d.) om twijfel te zaaien onder de bevolking om strenge mileuwetgeving tegen te gaan.
(in antwoord op kletsmajoor)Zoals je zelf aangeeft worden de modellen onbetrouwbaar door alle aannames. Dan is de kritiek op die modellen toch terecht? Dan is zo’n samenzweringsverhaal over de olieindustrie toch helemaal niet nodig?
Overigens is de correlatie tussen CO2 en de temperatuur over de laatste 16 jaar verbroken, zoals breed gerapporteerd is, dus ook die simpele modellen hebben een probleem.
(in antwoord op JRR Uijlings)Warmde de aarde nu eindelijk maar eens op, ik ben dit takke weer nu wel zat en ben toe aan een heerlijke lange en warme zomer met veel zon!!
Als je de laatste 5,5 jaar uit je raam hebt gekeken dan zie je in ieder geval dat het in Nederland kouder is geworden. In engeland heeeft de Met office al een verklaring uitgegeven dat het de afgelopen 16 jaar juist kouder is geworden.
Dat laatste strookt met mijn eigen waarnemen, dus dat is wat ik geloof.
Verder, als je de klimaatpraatjes van 15 jaar geleden zou moeten geloven, dan hadden wij nu al tot onze oksels in het water gestaan. De mens is als een vlo op de huid van een olifant.
(in antwoord op JRR Uijlings)Behandel de aarde met respect, maar van opwarming is beslist geen sprake!
Mooi. Minder bbq’s, minder bier, minder dronken idioten, dus minder overlast. Ik vind het prima zo.
mijn hemel, je ondervindt overlast aan “de gevolgen” van lekker weer. tijd voor een sanity check….
(in antwoord op Genuine_Defector)Hahahaha, toch tijd voor een alu hoedje als ik het zo lees!!
(in antwoord op Genuine_Defector)Zegt wie? Wat is er van aan, dit soort langetermijnvoorspellingen?
Laten we het Mark Putto vragen, die heeft contact met buitenaardsen, wie weet weten die meer…
Overigens zouden volgens de legenda de gebieden met normale temperatuur zwart moeten zijn, en ik zie geen zwart.
Ach, zullen we gewoon maar afwachten?
M.a.w. een normale Nederlandse zomer.
LOL Gewoon 50%kans dat de zomer kouder verloopt dan normaal met 0.5 graden. Wat een slechte zomer he? Jammer genoeg laat je de andere kaarten niet zien zoals het CFS en WCS-Multimodel, die gaan gewoon voor een normale zomer zoals we die hebben hier in Nederland! Ook jammer dat je de neerslagkaart niet laat zien, die gaat uit van normaal tot mogelijk een droge zomer. En is dat dan slecht???? Maar mooi gevonden, onlangs had Geenstijl een heel PDF van die weerdienst online gezet.
In Noorwegen zijn er overstromingen omdat het veel warmer is dan normaal (30 graden) waardoor het ijs gaat smelten.
volgens mij hebben ze de gegevens verwisseld met de economie en de rellen in Zweden , die voorspelling komt ook gewoon uit , het wordt een hele slechte zomer , gevolgd door een hele slechte eeuw….