Of je de honderd haalt, hangt deels af van waar je woont

Een gezonde leefstijl kan je levensverwachting wat verhogen, maar echt heel oud worden, daarvan zou je denken dat het grotendeels bepaald wordt door je genen. Maar niets is minder waar. Een nieuwe studie toont aan dat waar je woont een behoorlijke invloed heeft op je kans om de honderd te halen.

Onderzoekers van Washington State University keken naar de sterftecijfers in hun staat en ontdekten dat inwoners die in een wandelvriendelijke buurt leven met veel verschillende leeftijden meer kans hebben om honderd jaar of ouder te worden. Extra analyse toonde aan dat de kans om honderd te worden het grootst is in stedelijke regio's en kleinere plaatsen met een hoge sociaal-economische status.

"Onze studie draagt bij aan het groeiende bewijs dat sociale en omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen bij de kans om heel oud te worden," aldus onderzoeker Rajan Bhardwaj. Eerder onderzoek wees uit dat erfelijkheidsfactoren slechts voor 20 tot 35 procent bepalen of iemand honderd wordt.

"Deze bevindingen tonen aan dat een leefomgeving met zowel jongeren als ouderen erg goed is voor iedereen," aldus Bhardwaj. "Ook maakt de studie duidelijk dat het belangrijk is om stadscentra meer toegankelijk te maken voor ouderen, zodat ze gemakkelijker kunnen gaan wandelen of boodschappen kunnen doen."

Bron(nen):   Science Daily