Vrouwen: een glaasje is al dodelijk

"Wat nieuw is aan onze studie, is dat voor vrouwen zelfs een heel klein beetje alcohol de kans op kanker serieus vergroot," zegt epidemioloog Naomi E. Allen van de University van Oxford, onderzoeker van een studie die zal verschijnen in het Journal of the National Cancer Institute.
Zij schat dat 30.000 gevallen van kanker bij vrouwen in de VS jaarlijks zijn toe te schrijven aan alcohol (dat zou betekenen dat in Nederland jaarlijks 2.500 vrouwen kanker krijgen van alcohol). Allen en haar collega's bestudeerden de ziektegeschiedenis van 1.280.296 vrouwen tussen 45 en 75 jaar die tussen 1996 en 2001 werden onderzocht op borstkanker in klinieken. Ze werden vervolgens via databanken gevolgd gedurende gemiddeld zeven jaar. 68.775 vrouwen kregen kanker. En bij degenen die kanker kregen, waren er onevenredig veel die minstens iets dronken. "Vanuit het oogpunt van kankerpreventie is de conclusie buitengewoon helder," zegt Allen. "Er is geen enkele hoeveelheid alcohol 'veilig' voor vrouwen."
Alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, leidt bij vrouwen tot extra borstkanker, kanker aan het rectum, de mondholte, lever en galblaas.


Bron(nen):   Los Angeles Times