Rood gezicht tijdens het bierdrinken? Zou wel eens kanker kunnen zijn

Bij mensen die een rood gezicht krijgen als ze alcohol tot zich nemen, kan sprake zijn van kanker, keelkanker om precies te zijn. Zo beweert The New York Times op gezag van Philip J. Brooks, onderzoeker van het Amerikaanse National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism.
Dit blozen, dat gepaard kan gaan met een snelle hartslag en opkomende misselijkheid, wordt vooral veroorzaakt door een erfelijk defect in een enzym, genaamd ALDH2. Het effect kan al optreden bij iemand die slechts een half flesje bier drinkt.
Mensen die met een dergelijk defect rondlopen (vooral Aziaten), moeten door het leven zonder het gangbare afweersysteem dat kanker ‘op afstand’ houdt en doen er goed aan hun alcoholconsumptie zo laag mogelijk te houden. Of nog beter: om niets te drinken, want ook bij matig drankgebruik bestaat het risico op kanker.
De effecten van alcoholgebruik in combinatie met dit defect worden bijzonder groot genoemd. Wie in de risicogroep zit en twee biertjes per dag drinkt, heeft tien keer zoveel kans op kanker.

Bron(nen):   The New York Times