Gestolen DNA

Alle DNA gegevens van de man op deze foto, Peter Aldhous, zijn gestolen. Ze staan onder link twee. Ze zijn gestolen door Michael Reily, redacteur van de New Scientist, die wel eens wilde zien hoe moeilijk het was iemands DNA te stelen. Niet moeilijk dus. 
Wat Reily nodig bleek te hebben was een DNA-monster en een credit card. Dat eerste was geen probleem. Aldhous, zijn slachtoffer, werkt bij hetzelfde blad, dus hij had royaal mogelijkheden om een DNA-monster te verkrijgen. Bijvoorbeeld door een glas dat zijn slachtoffer had gebruikt. 
Daarna bleek het simpel een bedrijf te vinden dat tegen betaling bereid was het monster te analyseren. Er zijn bedrijven die dat zonder vragen te stellen doen, tegen betaling. 
Er bleken ook wetenschappelijke instellingen die routinematig DNA monsters analyseren voor de wetenschap en die niet veel vragen bleken te stellen. En met zo’n analyse weet je heel veel van je slachtoffer. Van zijn kans op blindheid, tot zijn risico op Alzheimer. Toch allemaal gegevens waarmee je niet per se te koop wilt lopen. 
Feitelijk blijkt iedere kwaadwillende ons hele doopceel te kunnen lichten. Van de buurman en je werkgever tot je ex-partner. Iedereen. The New Scientsit vindt dat eng. En daar heeft het blad gelijk in.

Bron(nen):   New Scientist  DNA gegevens van Peter Aldhous