Wereld onvoorbereid op griepterreur

Allerlei experts bundelen momenteel de krachten om de verspreiding van de Mexicaanse griep tegen te gaan, maar wat te doen als terroristen in de toekomst doelbewust een pandemie willen veroorzaken om dood en verderf te zaaien?
D.A. Henderson, professor in de geneeskunde aan de universiteit van Pittsburgh en in het verleden werkzaam bij de Wereldgezondheidsorganisatie, stelt op de website van Newsweek dat de wereld machteloos zou staan tegenover deze vorm van bioterrorisme.
Henderson stelt vast dat iedereen tegenwoordig de mogelijkheid heeft binnen 48 uur de wereld over te reizen. Een terrorist kan gemakkelijk een virus oppikken in een vluchtelingenkamp of exotisch oord, maar zou ook zonder veel problemen een virus in een laboratorium kunnen laten ontwikkelen en verspreiden. Henderson zegt deze vorm van bioterreur meer te vrezen dan de explosie van een atoombom.
Kan de wereld zich wapenen? Bijna niet. De professor pleit voor het vergroten van de reactiesnelheid van de gezondheidszorg en het ontwikkelen van noodplannen.

Bron(nen):   Newsweek