Komeet ISON misschien komeet van de eeuw

Later dit jaar komt de indrukwekkende ISON door ons zonnestelsel en dat zou wel eens een enorm schouwspel kunnen worden. De komeet blijkt nu al een staart te hebben van 300.000 kilometer. Elke dag komt er volgens NASA ongeveer 1 miljoen kilo aan vermoedelijk koolzuurgas en 54 miljoen kilo stof van af. De laatste foto's zijn in juni genomen met de infrarode Spitzer Ruimtetelescoop. Eerder kon de Hubble-telescoop niet onthullen waar de lange staart precies uit bestaat. Toen Spitzer de foto's nam was ISON ruim 500 miljoen kilometer van de zon verwijderd. ISON, ongeveer 5 kilometer breed, koerst recht op de zon af om daar eind november aan te komen - een crash op de zon zou net zo fel kunnen zijn als het licht van de volle maan. Er is echter geen enkele garantie dat dit ook gebeurt, waarna ISON één van de vele kometen is die verpulverd wordt nog voordat hij bewonderd kan worden. ISON is afgelopen september bij toeval ontdekt door twee Russische amateur-astronomen. Voor meer foto's kun je naar A Potentially Great Comet.  

Bron(nen):   Huffington Post      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Joseph Morika

  Dat “enorme schouwspel” valt reuze mee (of tegen) want hij wordt weliswaar heel helder, maar dan wel vlak bij de zon, overdag. Dat betekent dat hij volledig overstraald wordt door het zonlicht, en dus niet of nauwelijks te zien zal zijn. Voor meer informatie zie deze site:

  http://www.skyandtelescope.com/community/skyblog/observingblog/Comet-ISON-Updates-193909261.html

  Nog meer info op dezelfde site via de zoekfunctie rechtsboven.

 2. catchit64

  Wel grappig dat heel veel van dit soort dingen door amateurs worden ontdekt terwijl er wereldwijd miljarden in onderzoek wordt gestoken.

  • Joseph Morika

   Ik denk dat waarnemingstijd voor professionals te kostbaar is om at random zomaar een beetje rond te kijken

   (in antwoord op catchit64)
   • catchit64

    Begrijpelijk, maar ik vrees dat veel onderzoeksgeld in de verkeerde zakken terecht komt. Misschien moet er een pot komen voor de betere amateur zodat hij over betere middelen kan beschikken. Wie weet wat er dan nog aan het licht komt.

    (in antwoord op Joseph Morika)

Reacties niet toegestaan