Alle volkeren zijn anders

Toen Nicolas Sarkozy twee jaar geleden president werd, zei hij dat de Fransen eerder moesten opstaan, harder moesten werken en meer moesten gaan verdienen.
Onderzoek van de OESO lijkt de Franse president nu gelijk te geven. Want in de geïndustrialiseerde wereld zijn Fransen degenen die gemiddeld het langst slapen: dagelijks 530 minuten. Amerikanen slapen gemiddeld 518 minuten, Koreanen 469 minuten.
De OESO deed onderzoek bij de dertig aangesloten landen en vond op allerlei terreinen zichtbare culturele verschillen.
Zo besteden Fransen - geheel volgens het cliché - meer dan twee uur per dag aan eten; dat is het dubbele van de tijd die Amerikanen besteden aan ontbijt, lunch en diner.
Mexicanen zijn de meest toegewijde tv-kijkers: 48 procent van hun vrije tijd gaat heen met tv-kijken en/of naar de radio luisteren.
Spanjaarden zijn de meeste fanatieke sporters: twaalf procent van hun vrije tijd sporten ze, dit in tegenstelling tot Amerikanen (vijf procent) en Turken (twee procent).
Fransen gaan trouwens in nog een ander klassement aan kop: nergens is het aantal betaalde vrije dagen zo groot als in Parijs en omstreken: dertig dagen per jaar. Dat zijn er zichtbaar meer dan in Groot Brittannië (twintig) en Japan (tien).
Op weer een heel ander gebied is Noorwegen de trieste koploper: mannen en vrouwen hebben daar dagelijks evenveel vrije tijd. Dit vormt een schril contrast met de praktijken in Italië, waar mannen dagelijks tachtig minuten meer vrije tijd hebben dan vrouwen. Is op jaarbasis toch mooi 444 uur, oftewel: 18,5 dagen.
De OESO is er trouwens achtergekomen hoe dit verschil wordt veroorzaakt. Terwijl de Italiaanse man op zijn krent zit, maakt mevrouw het huis schoon.

Bron(nen):   The Wall Street Journal