Het smelten van de Noordpool op video

Het North Pole Evironmental Observatory heeft de afgelopen 10 jaar de Noordpool gefilmd met een webcam. Aan de hand van deze beelden hebben de onderzoekers een timelapse-video samengesteld.  In de video is de langzame smelting van het poolijs goed te zien. Op de beelden is te zien dat vanaf 2002 het gebied begint te dooien. Uiteindelijk vormt zich een groot meer bovenop de ijslaag. Het is vrij normaal dat in de zomer de hoeveelheid ijs krimpt en er kleine plassen water ontstaan op het ijs, maar een van deze omvang is uitzonderlijk. Hieronder is de video te zien van een smeltende Noordpool:  

Bron(nen):   Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  De video loopt van maart t/m juli van hetzelfde jaar. Uit deze video is niet op te maken dat het erger wordt van jaar tot jaar. Enkel dat in de zomer het ijs een beetje smelt. Maar dat is, zoals in de beschrijving staat, normaal.

  Verder heb ik ook horen zeggen dat de zuidpool itt de noordpool aangroeit.
  Ik zou wel eens wat meer info willen horen over in hoeverre dat waar is.

 2. AT

  Van de bron van dit filmpje komt een grafiek die beter laat zien wat er gebeurt met de NP. Dit filmpje zegt niet (zie commentaar Rhodberth).

  http://wpmedia.o.canada.com/2013/07/n_07_plot.png

 3. JRR Uijlings

  Hier een artikel met discussie: http://www.skepticalscience.com/Has-Arctic-sea-ice-recovered-basic.htm

  De beste grafiek staat in de discussie: http://img543.imageshack.us/img543/2145/piomasmonthlyvolumes.png . Dit laat zien dat sinds 1975 (sinds dat we betrouwbare satelietmetingen hebben van ijsvolumes) de noordpool behoorlijk aan het smelten is.

 4. JRR Uijlings

  Voor de zuidpool geldt dat de hoeveelheid ijs ongeveer hetzelfde blijft of misschien licht stijgt. Maar deze stijging is klein en weinig significant: http://nsidc.org/icelights/2012/01/11/sea-ice-down-under-antarctic-ice-and-climate/

Reacties niet toegestaan