Hersenwetenschap leert soldaten vechten zonder nadenken

Hoe kunnen de hersenen en de zenuwen van soldaten zo worden gemanipuleerd dat soldaten effectiever vechten? De Amerikaanse Academie van Wetenschappen heeft het leger voorstellen gedaan hoe dat nader te onderzoeken. Wat wat George Orwell in 1984 al vermoedde, blijkt  door de werkelijkheid ingehaald: je kunt met gebruimaking van hersenwetschap betere soldaten maken; minder bang, meer trefzeker, beter in staat te overleven.
"Nieuwe technieken maken het mogelijk de hersenengebieden te indentificeren die betrokken zijn bij het nemen van beslissingen op het slagveld," zegt de studie. ''Angst kan een enkele soldaten schaden, maar ook zijn hele gevechtseenheden." Als de hersenenactiviteiten die te maken hebben met angst kunnen worden gemanipuleerd, zal een soldaat minder angstig en dus effectiver zijn.
Er zijn ook hele alledaagse voordelen te behalen met hersentechnieken, zegt het rapport. met virtuele technieken kan de soldaat worden getraind de trekker van zijn wapen over te halen zonder na te denken, als de informatie die hij ziet wijst op een vijand. "Dat zal de tijd bekorten tussen een doel zien, en het bestoken."
De Academie van Wetenschappen verwacht dat nog grote winst te behalen is bij de oorlogsvoering als het leger fondsen beschikbaar stelt voor ander onderzoek. Voorbeeld: MRI-scans, geschikt om te meten wat er in de hersens gebeurt, worden nu nog liggend uitgevoerd. Als het Pentogon betaalt, kunnen mogelijk technieken worden ontwikkeld om die scans staand of schietend uit te voeren.

Bron(nen):   The Washington Post