Seksslavinnen in Duitse concentratiekampen

Meer dan zestig jaar na dato komen onderzoekers nog met een zekere regelmaat tot min of meer nieuwe bevindingen over de Tweede Wereldoorlog, en ook over de gruwelen in de concentratiekampen. In Duitsland trekt nu een studie de aandacht die voor het eerst het bestaan van tien SS-bordelen in concentratiekampen gedetailleerd in kaart brengt.
Tot nu toe is er nauwelijks aandacht geweest voor het lot van de betrokken vrouwen, minder aandacht in ieder geval dan voor het lot van Nederlandse vrouwen die door de Japanners in Nederlands-Indië gedwongen werden zich te prostitueren of Koreaanse vrouwen die door de Japanners werden gebruikt als seksslavinnen.
De studie van Robert Sommer laat zien dat de SS tussen 1942 en 1945 in diverse concentratiekampen tien bordelen oprichtten, waar in totaal 200 vrouwen 'te werk werden gesteld'. De klanten waren andere gevangenen die een bijzondere inspanning hadden verricht en daarvoor een beloning hadden verdiend. Die beloning kon bestaan uit een geld, sigaretten, maar ook uit een bordeelbezoek.
De SS haalde de meeste vrouwen uit de concentratiekampen Ravensbrück en Auschwitz-Birkenau. Meestal ging het om Duitse vrouwen, en soms ook om vrouwen uit Polen of de Oekraïne, die als 'asociaal'  waren aangemerkt. Gedwongen prostitutie betekende voor de vrouwen vaak dat ze van de dood werden gered.
Sommer spreekt in een interview met Der Spiegel van 'een bijzonder perfide vorm van Nazi-geweld'. Dat er zo lang weinig bekend was over de bordelen is volgens Sommer hoofdzakelijk te wijten aan schaamte, bij de vrouwen, maar ook bij voormalige mannelijke gevangen, die door de Nazi's ook tot daders werden gemaakt.
In een ingezonde brief op de site van Der Spiegel schrijft een zekere Christina Schmidt dat het hele thema ook weer niet zo nieuw is (zie tweede link). Uit eerder onderzoek is volgens haar onder meer gebleken dat veel van de 'asociale' vrouwen die werden gedwongen zich te prosititueren, in werkelijkheid lesbiennes waren. Deze vrouwen waren bij razzia's nogal eens aangegeven door hun buren.

Bron(nen):   Der Spiegel  Der Spiegel    

8 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. duco crop

    Het zou zo fijn zijn als een vrouw zou kunnen zeggen; hier heeft u een vuurtje meneer maar als U uw sexuele broodje zoekt moet U in die en die kerk zijn,, waarmee wij bedoelen dat je om fotocollage-stelligen heen kunt lopen en alle zoekers bij elkaar brengt,
    voor de rest staat alles bij duco crop op Face book

Reacties niet toegestaan