Grote doorbraak kankeronderzoek

Wetenschap
donderdag, 15 augustus 2013 om 15:00
welingelichtekringen header 1
Onderzoekers hebben 21 genetische mutaties in kaart gebracht, die de oorzaak zijn van een groot aantal tumoren.
Deze 21 verwoestende veranderingen van de genetische code liggen ten grondslag aan 97% van de 30 meestvoorkomende kankersoorten.
Een tumor ontstaat, doordat lichaamscellen op een verkeerde manier delen. Tijdens een leven ondergaan cellen een reeks van mutaties. Uiteindelijk kunnen ze dan transformeren tot tumoren, die ongecontroleerd groeien.
Het is van groot belang voor de preventie en behandeling van kanker om meer van de oorzaken van mutaties te weten. Roken en te veel blootstelling aan UV-straling zijn bijvoorbeeld bekende oorzaken van mutaties. Dit weten we, omdat ze een specifieke 'afdruk' achterlaten in de genen.
Een internationaal onderzoeksteam geleid door het Wellcome Trust Sanger Institute in Groot-Brittannië ging op zoek naar meer afdrukken van mutaties. Zij vonden dat 21 verschillende afdrukken verantwoordelijk zijn voor 97% van de mutaties die kanker veroorzaken. Deze studie is onderdeel van de grootste genetische analyse van kanker tot nu toe.
Professor Sir Mike Stratton, directeur van het Sanger Instituut, zei tegen de BBC: 'Ik ben erg enthousiast. Er zijn patronen, afdrukken in het kankergenoom, die ons vertellen wat precies de kanker in de eerste plaats veroorzaakt heeft. Dat is een belangrijk inzicht.' Het gerenommeerde Cancer Research UK vindt de studie fascinerend en erg belangrijk. 'Door het identificeren van de genetische vingerafdrukken ontdekken we verschillende nieuwe processen die leiden tot de ontwikkeling van kanker.'
Bron(nen): BBC