De Geschiedenis van God

God is een softie geworden. Dat beweert althans de Amerikaanse auteur Robert Wright in zijn nieuwe boek The Evolution of God.
Was de Jahweh uit het Oude Testament nog een onzeker heerschap, dat er geen been in zag hele volksstammen uit te roeien, tegenwoordig maakt Hij zich slechts druk over abortus en het homohuwelijk. Wright vindt dit een uitgesproken positieve ontwikkeling. 
In zijn eerdere boek NonZero: The Logic of Human Destiny betoogde hij dat de geschiedenis van de menselijke moraal onverbiddelijk in de richting van een steeds groter wederzijds voordeel wijst. In dit boek schetst hij een vergelijkbaar deterministisch beeld van God. Volgens Wright weerspiegelt de toenemende goedheid van God de toenemende goedheid van de mens. “Naarmate onze sociale organisatie verfijnder wordt, moet God zich daaraan aanpassen en een steeds groter deel van de mensheid onder Zijn bescherming brengen.” 
Toch zal “The Evolution of God” niet snel op het nachtkastje van Paus Benedictus XVI belanden. Wright benadrukt dat hij het heeft over de menselijke conceptie van ‘het goddelijke’ en niet over het goddelijke zelf. 
Hij noemt dit “zowel goed als slecht nieuws voor traditioneel ingestelde Christenen, Moslims en Joden. Het slechte nieuws is dat uw God onvolmaakt is geboren. Het goede nieuws is dat Hij niet bestaat.”

Bron(nen):   The New York Times