Doorbraak in onderzoek naar schizofrenie

De behandeling van schizofrenie is een stap dichterbij gekomen dankzij nieuw onderzoek, waaruit blijkt dat schizofrenie en manische depressiviteit worden veroorzaakt door vergelijke genetische afwijkingen.
De Britse krant The Independent meldt dat drie verschillende studies tot deze verrassende conclusie zijn gekomen. Psychiaters gingen er tot nu toe vanuit dat de twee geestesziektes een verschillende oorsprong hadden.
Het nieuwe onderzoek laat zien dat dezelfde genetische afwijkingen kunnen resulteren in of schizofrenie of manische depressiviteit. "De grote vraag nu is natuurlijk waarom sommige mensen schizofrenie ontwikkelen terwijl anderen manisch depressief worden," zegt Thomas Insel, de directeur van een van de betrokken onderzoeksinstituten.
De drie onderzoeken richtten zich op de genetische oorsprong van schizofrenie, waaruit bleek dat duizenden kleine genetische mutaties de kans op deze ziekte vergroten. Iedere mutatie zorgde voor een kleine verhoging, maar allemaal samen zouden ze verantwoordelijk zijn voor een veel groter risico. De kans om schizofrenie te ontwikkelen is ook sterk erfelijk bepaald, en verklaart tachtig procent van het risico om schizofrenie op te lopen.

Bron(nen):   The Independent