Al linkshandig in de baarmoeder

De genen die verantwoordelijk zijn voor de handvoorkeur van mensen doen hun werk waarschijnlijk al in de baarmoeder. Wetenschappers van onder meer de Universiteit van Oxford en Nijmegen melden deze ontdekking.

Het zijn de genen die tijdens de groei van embryo's ook voor de asymmetrie in het lichaam zorgen - zoals de lever en het hart die ieder aan één kant komen te liggen. Ook de verschillen tussen de linker- en rechterhersenhelft wordt door die genen geregeld en uiteindelijk ook de handvoorkeur.

"Deze genen zijn betrokken bij een biologisch proces dat ervoor zorgt dat een embryo zich ontwikkelt van een klompje cellen tot een groeiend organisme met een linker- en rechterzijde", verklaart onderzoeker William Brandler. Alleen komt niet alles door onze genen. "Zoals bij alle aspecten van menselijk gedrag gaan opvoeding en aanleg hand in hand. De ontwikkeling van handvoorkeur wordt gestuurd door een mix van genen, omgeving en culturele druk om je te conformeren aan rechtshandigheid." Soms zijn linkshandigen ook linksvoetig en is ook het linkeroog dominant. Ongeveer 10% tot 15% van de wereldbevolking is linkshandig, waaronder meer mannen dan vrouwen. Sommige mensen hebben twee voorkeurshanden, die zijn dan ambidexter.

Bron(nen):   Nu      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. hgmerckenbach

    Grappig dat ter illustratie een rechterhand is afgebeeld.

  2. Floris Maaskant

    Ik zie deze onderzoekers graag even bij mij langs komen… Had ernstig last van mijn pols waardoor ik een paar jaar geleden mijzelf moest verplichten om in plaats van rechts, links te gaan muizen. Ging in het begin natuurlijk echt niet.

    Maar na een week of twee drie begon het te wennen. Toen ik er aan begon dacht ik dat het voor hooguit een paar maanden zou zijn maar na een jaar bleek dat mijn rechter pols nog steeds over gevoelig was dus ging ik door met links muizen.

    Na twee en een half jaar merkte ik dat mijn rechter pols echt weer okay was en wilde ik overschakelen naar mijn natuurlijke rechts muizen… echter dat bleek inmiddels net zo’n aanpassing proces als eerder van rechts naar links, dus ging ik al snel weer links muizen… omdat dat inmiddels heel natuurlijk aanvoelt, moet minstens een ontsteking in mijn linker pols hebben wil ik overwegen om rechts weer aan te gaan leren!

Reacties niet toegestaan