Al linkshandig in de baarmoeder

Wetenschap
zaterdag, 14 september 2013 om 13:35
welingelichtekringen header 1
De genen die verantwoordelijk zijn voor de handvoorkeur van mensen doen hun werk waarschijnlijk al in de baarmoeder. Wetenschappers van onder meer de Universiteit van Oxford en Nijmegen melden deze ontdekking.
Het zijn de genen die tijdens de groei van embryo's ook voor de asymmetrie in het lichaam zorgen - zoals de lever en het hart die ieder aan één kant komen te liggen. Ook de verschillen tussen de linker- en rechterhersenhelft wordt door die genen geregeld en uiteindelijk ook de handvoorkeur.
"Deze genen zijn betrokken bij een biologisch proces dat ervoor zorgt dat een embryo zich ontwikkelt van een klompje cellen tot een groeiend organisme met een linker- en rechterzijde", verklaart onderzoeker William Brandler. Alleen komt niet alles door onze genen. "Zoals bij alle aspecten van menselijk gedrag gaan opvoeding en aanleg hand in hand. De ontwikkeling van handvoorkeur wordt gestuurd door een mix van genen, omgeving en culturele druk om je te conformeren aan rechtshandigheid." Soms zijn linkshandigen ook linksvoetig en is ook het linkeroog dominant. Ongeveer 10% tot 15% van de wereldbevolking is linkshandig, waaronder meer mannen dan vrouwen. Sommige mensen hebben twee voorkeurshanden, die zijn dan ambidexter.
Bron(nen): Nu