Zijn geluk en gezondheid besmettelijk?

Een zeer ambitieus artikel in The New York Times. Een verslaggever bezoekt een ouder echtpaar (74 en 76 jaar) in de buurt van Boston en brengt het leven van deze 2 mensen in kaart: ze wonen op een plek die ze eigenlijk nooit hebben verlaten, ze kregen 4 kinderen, hadden leuke banen en leven tussen veel vrienden die ze al lange tijd kennen. En waarmee ze allerlei activiteiten ondernemen. 
Als de foto-albums op tafel komen is al snel duidelijk: dit zijn gezonde, vrolijke en ronduit gelukkige mensen. En wat ook opvalt: de andere mensen op de foto's - al de vrienden uit hun omgeving - zien er ook blakend en gelukkig uit. 
Eileen en Josph - want zo heten ze - maken onderdeel uit van een groots opgezette studie van het National Heart Institute dat onderzoek verricht naar de oorzaken van hartstoornissen. Het is een onderzoek dat zich over vele jaren uitstrekt en dat zo zeer gedetailleerde data over 's mensen gedrag en welbevinden oplevert. 
Maar 2 jaar geleden waren er wetenschappers die al de gegevens voor een heel ander onderzoek gingen gebruiken. 
Ze vroegen zich af of het mogelijk was dat 'goed gedrag,' zoals niet roken, gezond zijn en je gelukkig voelen misschien zaken zijn die vrienden als het ware aan elkaar doorgeven. De veronderstelling is dat gezond gedrag en gezond leven in zekere zin besmettelijk zijn en dat de wijdere omgeving van vrienden en kennissen hierin een belangrijke rol spelen. 
Zou het kunnen dat mensen zich niet alleen emotioneel met elkaar verbonden voelen (vriendschap), maar dat in dergelijke kringen ook gezondheids-verbintenissen bestaan? 
Lees verder onder de link.

Bron(nen):   The New York Times