Wat is doodgaan eigenlijk?

"De meeste mensen denken dat dood gaan een moment is. Het ene moment leef je, het volgende moment ben je dood," zegt Dr. Sam Parnia van Weill Cornell Medical Center tegen NBC. "Maar wij hebben ontdekt dat er niet een moment is, het is een proces. Je hart stopt en dan gaat het sterven nog een tijdje door."
Parnia is de schrijver van het boek “What Happens When We Die” en is in Amerika de drijvende kracht achter die medici die meer willen weten van bijna-dood ervaringen. Hij denkt dat als dokters de verhalen serieuzer nemen van mensen die bijna dood waren, ze ook beter in staat zullen zijn de dood te voorkomen.
"Minstens 10 tot 20 procent van de mensen die bijna dood waren hebben de ervaring dat ze van bovenaf de dokters en zusters met hen bezig zagen." Dat zou eigenlijk wetenschappelijk niet moeten kunnen als er geen hersenactiviteit meer is. Maar kennelijk is die er wel." De machines geven geen hersenactivteit meer aan, maar die is er nog wel. Dat vraagt om een verklaring.
Een verklaring kan zijn dat er in het bloed nog zuurstof zit als de ademhaling is gestopt. Die verklaring wordt nu onderzocht.
De tweede proef bestaat er uit dat in het ziekenhuis van Parnia boven alle bedden van zeer zieke patiënten foto's worden gelegd op plaatsen die je slechts kunt zien als je boven de bedden zweeft. Doel is te zien hoeveel patiënten zich na te zijn bijgekomen de foto herinneren.
In Nederland is cardioloog Pim van Lommel beroemd geworden met dit onderwerp, in de VS staat er al een jaar een boekje van dominee Piper hoog in de boekenkooplijsten. Hij is dood geweest en heeft toen het eeuwige leven gezien en doet daarvan in het boek verslag.

 

Bron(nen):   MSNBC