Razendsnelle computer in de maak in Nederland

Nederlandse wetenschappers gaan in Delft werken aan de ontwikkeling van een quantumcomputer. Voor de komende jaren is daarvoor jaarlijks ongeveer negen miljoen euro beschikbaar. Over 15 jaar moet er een werkend apparaat zijn. Dat bericht het Nederlands Dagblad. Quantumcomputers zijn - in theorie - tientallen miljarden keren sneller dan de snelste bestaande supercomputers. Dit komt doordat ze niet rekenen met enen en nullen, maar met qubits, eenheden die tegelijk één en nul kunnen zijn. Als meerdere qubits worden gekoppeld, kunnen ze astronomische hoeveelheden berekeningen maken. Ook munten ze uit in simulaties. Daardoor kan bijvoorbeeld de werking van eiwitten worden nagebootst. Ook zijn simulaties mogelijk van de Melkweg, die zo’n tweehonderd miljard sterren telt.

Bron(nen):   Nederlands Dagblad      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Quantumcomputers munten niet speciaal uit in simulaties. Ze kunnen gewoon heel snel rekenen. Simulaties zijn erg rekenintensief en profiteren daarom het meest van de enorme rekenkracht van quantumcomputers.

 2. Heldoppantoffels

  Wat gaaf dat dergelijke computers er echt aan komen!!

 3. Really

  Super! Jammer dat het zo lang duurt. Maar wat kan de consument er mee?

 4. Auke Huisman

  De typefout is wel heel typerend…Dat wij als Nederland weer eens innoverend onze nek uit steken en 90X miljoen per jaar steken in de ontwikkeling van de ‘next generation’ computer, dat is pas nieuws. Maar goed, ambitie is tegenwoordig ver te zoeken, het zal wel geen typefout zijn…

Reacties niet toegestaan