Corona richt ravage aan in sperma: “Word niet zwanger kort na besmetting”

Het zaad van mannen die met corona zijn besmet, kan daardoor danig zijn aangetast. Niet alleen is er na Covid-19 veel minder zaad aanwezig - tot tien procent van wat er normaal zou moeten zijn - het is ook nog eens minder beweeglijk en zelfs vervormd.

Dat komt uit onderzoek van de Belgische Professor Gilbert Donders, schrijft Het Nieuwsblad. Hij raadt koppels dan ook voorlopig af om aan kinderen te beginnen, als de man een coronabesmetting achter de rug heeft. Het goede nieuws: het is tijdelijk.

“Spectaculair”, noemt prof Donders het. “Ook al hebben we nog maar de stalen van 26 proefpersonen onderzocht, de resultaten zijn zo opzienbarend dat het geen toeval kan zijn. Bij een grote meerderheid van de stalen - niet bij allemaal - is er een dramatische terugval van het aantal zaadcellen, is de beweeglijkheid ernstig aangetast en ook de morfologie. Er is zelfs DNA-schade, maar zo goed als zeker is dat een tijdelijk fenomeen is. Na vier tot zes maanden beginnen de spermacellen zich te herstellen.