“Onze opvattingen over wat ‘dood’ is, zijn totaal fout”

Misschien duurt dood gaan wel langer dan we altijd dachten en is het een proces van uren, in plaats van een gebeurtenis van even. "We dachten altijd dat als iemands hart stopt met slaan en als hij of zij stopt met ademen de dood is ingetreden," zegt Dr. Sam Parnia. Maar er zijn redenen om te twijfelen of het wel zo simpel is. Nieuwe reanimatietechnieken kunnen mensen terug tot leven brengen en dit tot uren na de dood. Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn de bestaande opvattingen over wat er met het lichaam gebeurt na de dood dus fout. Dat schrijft LiveScience. Ook als het lichaam al een tijdje geen tekenen van leven vertoont kan het opnieuw ten leve worden gewekt, denken zij. Een groot nadeel daarvan is traditioneel dat de hersenen al snel onherstelbare schade oplopen als ze geen zuurstof krijgen. En de toevoer van zuurstof stopt als er geen bloed meer stroomt en de ademhaling er niet meer is. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet altijd het geval is. Door patiënten te onderkoelen kan de kans op hersenschade sterk worden beperkt. Nadat men een hart weer opstart, is de manier waarop het lichaam wordt behandeld ook van  belang. "Ons werd altijd aangeleerd dat, als een patiënt bloed en zuurstof verliest, je die moet bijgeven", zegt professor Becker, een van de andere onderzoekers die in Livescience aan het woord komen. "Wat we nu weten is dat, als een patiënt goed reageert op een reanimatiepoging, een teveel aan bloed en zuurstof de neurologische schade juist kan verhogen." Als deze theorieën standhouden en praktijk worden kan dat grote gevolgen hebben voor de gezondheidszorg. Nu stopt de behandeling bij wat we denken dat de dood is. Deze nieuwe inzichten zouden tot gevolg hebben dat de behandeling dan juist met hernieuwde kracht worden voortgezet.

Bron(nen):   Livescience      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Prachtig dergelijke onderzoeken, als je eenmaal in het echt een hart in een open borstkas weer ziet beginnen te kloppen gaat er een lichte positieve opwinding door de hele operatiekamer, zo mooi.Er zijn ook onderzoeken gedaan dat mogelijk iets van de overlevende door de ruimte beweegt, zo iets als de snaartheorie. Ook bijzonder. ( vandaar al die botsingen tussen mensen op de sterren-stofaarde).

  • shanna

   Heb je een link naar meer informatie over dat andere onderzoek Marianne ?

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    heb het eerst door specialisten uit de medische hoek, van de radio gehoord, deze specialisten begrepen donders goed dat het bij het publiek ” wierdo/ gek” over zou komen, maar er is toch iets wat ze verbaasd heeft bij de bijna dood ervaringen van mensen.Er schijnt meer te zijn Ik zal proberen de informatie te achterhalen en misschien krijg je nog meer antwoord.

    (in antwoord op shanna)
   • marianne martens

    Het is nog niet de juiste site.www.debijnadoodervaring.nl

    (in antwoord op shanna)
   • marianne martens

    Vgls. mij is dit de juiste website,het radiogesprek staat erin wat ik ws
    heb gehoord tijdens een van die vele autoritten van werk >huis.
    Platformargusoog.nl
    Onderwerp: Proof of Heaven legt het bestaan van leven na de dood vast etc.

    (in antwoord op shanna)
  • Heldoppantoffels

   Ons lichaam is slechts de tijdelijke verblijfplaats, helaas is zoiets lastig te onderbouwen als je het niet zelf hebt kunnen voelen of zien.

   (in antwoord op marianne martens)
   • Karel Kritisch

    Vertel?

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Heb je serieus interesse, of heb je andere bedoeling?

     (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Nee serieus. Ik heb er wel wat boeken over gelezen zoals ‘Na dit leven’ van Eben Alexander. ‘Eindeloos bewustzijn’ van Pim van Lommel moet ik nog lezen. Ik heb er interesse in maar ik vraag me af of de wetenschap er iets mee kan? Evolutietheorie en neurologie etc.. Was benieuwd naar je opvatting en vooral je ervaring.

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Heldoppantoffels

      Er zijn nogal wat momenten geweest waarin ik dingen heb gezien of heb kunnen voelen die er volgens de gewone wetenschap niet zouden moeten kunnen zijn. Ik ben vrij gevoelig voor energie, dat is een beetje mijn eigen interpretatie.

      De mooiste ervaring die ik had was tijdens het overlijden van mijn opa. Ik stond aan zijn bed en voelde iets stralen vanaf zijn bed dat ik alleen kan uitleggen als liefde. Dat trok langzaam omhoog weg, zijn lichaam ademde nog een keer of vijf maar hij was heel duidelijk niet meer ‘thuis’.

      Verder heb ik nogal eens geroken dat iemand aan het sterven was en kraakhelder uitwisseling van energie gezien tussen twee bomen.

      Al met al als je dus een aantal keren direct dit soort zaken voelt of ziet dan kan ik niets anders dan puur voor mezelf te concluderen dat wij meer zijn dan een lichaam. Uiteindelijk geloof ik dat wij allemaal dezelfde behoefte hebben en gedurende dit bestaan alleen wat meer los staan van onze ware kern, een kern van liefde. En ja zie liefde maar eens elke dag vast te houden in dit malle bestaan….

      (in antwoord op Karel Kritisch)
 2. @earth

  En hoe nu verder met orgaandonatie dan?

Reacties niet toegestaan