Hoe de ‘coma-man’ weer leerde praten

Een ontroerend verhaal vandaag in The Times over Rom Houben, de  Belg die inmiddels bekend staat als de ‘coma-man’ nu is gebleken dat hij 23 jaar lang niet in coma lag maar juist bij vol bewustzijn was.
De Britse krant interviewt de logopediste van Houden, Linda Wouters, die vertelt hoe de 46-jarige Belg opnieuw heeft leren communiceren, met behulp van een computerscherm.
Sommige deskundigen, zo signaleert The Times, twijfelen eraan of het wel echt Houben is die de opmerkelijke levendige zinnen produceert waarmee hij nu verslag doet van zijn ervaringen. Een hoogleraar suggereert dat het Wouters zelf is die de woorden uitzoekt.
Wouters kreeg Houben onder haar hoede nadat artsen concludeerden dat hij wel degelijk bij bewustzijn was. Zij vertelt dat na lang proberen bleek dat Houben een teen kon bewegen, waardoor hij op een knop kon drukken en zo enigszins kon communiceren. Een flink stap vooruit werd gezet toen iemand opmerkte dat er ook een miniscule beweging zat in zijn rechter wijsvinger. Na drie jaar oefenen kan Houben nu met haar hulp, zo vertelt Wouters, in een behoorlijk tempo schrijven. De Belg is begonnen aan een boek.
Het eerste geschreven verslag van Houbens ervaringen is al gepubliceerd in een tijdschrift van het opvangcentrum waar hij verblijft. "Het was alsof iemand de sleutel voor altijd had weggegooid. In de ogen van de buitenwereld was ik een jonge sportieve man die plotseling was veranderd in een plant. Ik lag daar, maar was ik daar werkelijk? Nou, ik was daar echt, dag in, dag uit. Ik hoorde, ik zag, ik voelde, verborgen voor iedereen, behalve voor mezelf."
De Britse kranten krijgen overigens genoeg van het verhaal van Houben (zie Houben), terwijl de Belgische dagbladen De Morgen en De Standaard er slechts mondjesmaat over berichten.

Bron(nen):   The Times  The Guardian