De schepper en de wetenschap

Intelligent Design (IE) wordt in christelijke kringen wel gezien als het ‘wetenschappelijke’ alternatief voor de gehate evolutietheorie. Denis Alexander legt in The Guardian nog eens haarfijn uit waarom IE helemaal niets met wetenschap te maken heeft. 
IE staat voor het idee dat sommige structuren in de natuur, zoals het zwiepstaartje en bijbehorend motortje van sommige bacteriën zo complex zijn, dat ze nooit door evolutie kunnen zijn ontstaan. Zoiets kan alleen maar in z’n geheel zijn ontworpen. Daarom moet er wel sprake zijn van een ontwerp, en dus van een intelligente ontwerper.  
Bepaalde Christenen, met name in de VS willen daarom IE doceren in de biologie lokalen op scholen. Wat is er dan wetenschappelijk aan IE?, vraagt Alexander zich terecht af. Hoe zou je in vredesnaam kunnen testen of zo’n zwiepstaartje inderdaad ontworpen is? 
Christelijke wetenschappers zien het als hun missie om de waarheid over God’s schepping te vertellen. En dat beroep op de waarheid is precies wat IE onwetenschappelijk maakt. Darwins theorie is in het verleden maar wat vaak misbruikt als ‘–isme’. Laten we evolutie daarom maar lieven blijven onderwijzen zonder ‘–isme’ en zonder beroep op een niet verifieerbare waarheid.

Bron(nen):   The Guardian