Pelgrimsoord Maya’s onder water ontdekt

Als kind hoorde Roberto Samayoa al verhalen over een kerk die verborgen lag op de bodem van het Meer van Atitlan in Guatemala. Als duiker deed hij er archeologische vondsten en inmiddels weet hij dat op de bodem een Maya-dorp ligt verborgen, vermoedelijk een pelgrimsoord dat ruim 2000 jaar geleden onder water verdween nadat vulkanische activiteiten het water van het meer flink deden stijgen.
Der Spiegel vertelt het verhaal van Samayoa die inmiddels een klein museum in het plaatsje Atitlan aan de rand het meer is begonnen. Lange tijd gaf Samayoa geen ruchtbaarheid aan zijn vondsten, uit angst voor plunderaars en omdat de burgeroorlog die tot 1996 duurde, maakte dat onderzoek naar de oorsprong van de inheemse bevolking niet erg werd gewaardeerd.
Inmiddels is met buitenlandse hulp enig archeologische onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat het Maya-dorp circa 400 meter groot is geweest. Het ligt slechts vijftien meter onder het wateroppervlak, terwijl het water erom heen wel zestig meter diep is.
Uit de vondst van grote aantallen religieuze voorwerpen hebben de onderzoekers geconcludeerd dat het moet gaan om een pelgrimsoord. Het eiland, op 500 meter uit de kust, is mogelijk helemaal gebouwd door mensenhanden.
Samayoa is zo vrij geweest het verzonken dorp naar zichzelf te vernoemen: Samabaj.

Bron(nen):   Der Spiegel