Mensheid miljoen jaar geleden bijna uitgestorven

Het mag eigenlijk een wonder heten dat wij hier nu zijn. Want een miljoen jaar geleden stond de vroege mens - de Homo erectus, Homo ergaster en vroege Homo sapiens - op het punt uit te sterven, schrijft Scientific American. De moderne mens stamt af van de Homo erectus. Nieuw (en buitengewoon ingewikkeld) genetisch onderzoek heeft dit onlangs aangetoond.
Wetenschappers dachten altijd dat het aantal mensachtigen toenam sinds de tijd dat zij zich over Afrika, Europa en Azië verspreidden. Nu blijkt dat hun aantal een miljoen jaar geleden juist flink terug liep. In totaal waren er rond die tijd maar 55.000 mensachtigen. Lynn Jorde, de onderzoeker die dit aantoonde, denkt dat de mensheid destijds getroffen werd door een enorme ramp, misschien vergelijkbaar met de uitbarsting van een supervulkaan die ons 70.000 jaar geleden ook al eens bijna de kop kostte.
De populatie mensen is pas stabiel aan het groeien (en heeft zelfs een explosieve groei doorgemaakt) sinds 10.000 jaar geleden, toen de mens de landbouw uitvond. Voor die tijd zijn er altijd grote verschillen in de populatie geweest.

Bron(nen):   Scientific American