Tegen de kwakzalvers: een overdosis slaapmiddelen

Op zaterdag 30 januari om 10.23 uur Engelse tijd gaan meer dan 300 Britten een overdosis nemen van een aantal medicijnen, waaronder slaapmiddelen. Ze zullen dat doen op de stoep van Englands grootste drogisterijketen, Boots. En er zal hen, verwachten zij, niets overkomen. 
Want wat ze nemen is een overdosis van homeopathische middelen. En, zoals bekend, die maken je niet beter en niet ziek. Ze hebben geen werking en geen bijwerking. Ze kosten slechts geld. Homeopathische middelen bevatten geen enkele werkzame stof. Het is alsof met een zuurtje is gezwaaid aan een touw over een zwembad en daarna het water in het zwembad limonade wordt genoemd. Dat is de essentie van homeopathie. 
Je kunt er in geloven, maar de 300 Britten doen dat niet. Daarom wachten ze belangstellend af of er iemand dood gaat van die overdoses slaappillen, of minstens slaperig wordt. In Engeland gebruiken een half miljoen mensen jaarlijks homeopathische middelen. In Nederland heeft zo'n tien procent van de bevolking jaarlijks contact met alternatieve geneeswijzen, waaronder homeopathie. 
Volgende week zaterdag om 10. 24 uur weten we meer. We houden de bezoekers op de hoogte van deze omvangrijke proef met kwakzalverij.

Bron(nen):   The Independent