‘Vreselijke echtparen’ zijn gezonder

Youp van 't Hek kon zich er aardig over opwinden. Van die vreslijke echtparen of stellen die bij alles wat ze doen in het meervoud spreken. 'Ik plus jij is nog altijd ik,' vond Van 't Hek.
Nu is echter uit onderzoek gebleken dat stellen die regelmatig in de wij-vorm over zichzelf spreken, in plaats van 'ik en jij', rustiger zijn, positiever denken en meer voldoening uit hun relatie halen. De studie is uitgevoerd door de universiteit van Berkley. Onderzoekers vroegen 154 stellen om over de emotionele kanten van hun relatie te spreken in de wij-vorm. De onderzoekers keken overigens alleen naar oudere echtparen. Die spreken veelal in de wij-vorm als ze eigenlijk 'ik en jij' bedoelen. 
Over je partner spreken in de wij-vorm heeft meer gunstig effect op je partner die dat aanhoort dan op jezelf, ontdekten de onderzoekers ook. Ook blijkt het buitengewoon gezond voor je relatie (en voor je hart, vooral bij mannen) te zijn om je eens in de zoveel tijd eens flink te laten gaan in een ruzie tegenover je partner. 
In de wij-vorm over je relatie spreken is dus zeer verstandig op lange termijn. En, het is goedkoper dan constant maar bloemen mee naar huis nemen.

Bron(nen):   NewScientist