De kat die de dood bij name kent

Dr David Dosa, geriater en hoogleraar aan de Brown University, heeft een opmerkelijk verhaal geschreven, eerst in een wetenschappelijk tijdschrift en nu in een boekje. Het verhaal gaat over een kat die de dood voorspelt. 
Het beestje, afkomstig uit een asiel, leeft in een verpleeghuis in  Rhode Island, waar met name zwaar dementerende patienten zijn opgenomen. De poes laat zich weinig gelegen liggen aan de patiënten. Behalve. Behalve als die patiënten op het punt staan dood te gaan. Dan wil de poes per se de kamer in van de stervende en bleef daar opgerold liggen.
Al meer dan 50 keer heeft hij zo de dood voorspeld. Eenmaal wilde de zusters het beest op het bed leggen van een stervende. De poes wilde niet, en vluchtte naar een andere kamer. De patiënt van die andere kamer was enige uren later dood, de patiënte van wie de verpleegsters dachten dat zij dood ging leefde nog een paar dagen.
Soms proberen de zusters de poes weg te houden uit een kamer. Dan gaat de poes aan de deur krabben. En als hij dat doet is het pleit beslecht: de patiënt achter die deur zal heel spoedig sterven.

En voor wie denkt: dit wist ik al, er is toch nieuws. Doktor Dosa heeft de ervaringen met de kat goed gedocumenteerd bijeen gebracht in een boek. "Making rounds with Oscar: the extraordinary gift of an ordinary cat".
Het boek verschijnt, jawel, vandaag, zodat er alle reden is om vandaag Oscar in het zonnetje te zetten.
Voor wie het boek wilt bestellen: link 2.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Aamzon