Meest ‘onvervangbare natuurgebied ter wereld’ ligt in Colombia

Wetenschappers bekeken de gegevens van 173.000 beschermde natuurgebieden en 21.500 bedreigde plant- en diersoorten en concludeerden dat het Sierra Nevada de Sante Maria Natural National Park, een stuk kustgebergte bij de Caribische Zee, het meest onvervangbare natuurgebied ter wereld is. Criteria waren onder andere welke gebieden het meest betekenen voor het behoud van plantensoorten en diersoorten. 78 gebieden blijken dan uiterst onvervangbaar, ook omdat er soorten voorkomen die je nergens anders ziet.
  Andere op de lijst zijn het Manu National Park (Peru), de National Wildlife Refuge (Hawaï), Canaima National Park (Venezuela) en de Galapagos eilanden. Vreemd genoeg staat een groot deel van de gebieden niet op de werelderfgoedlijst. Ook het park in Colombia niet. De wetenschappers willen dat dat zo snel mogelijk alsnog gebeurt. Van het landoppervlak is ongeveer 13% beschermd gebied. Voor het beschermen is mankracht en geld nodig, wat er volgens de onderzoekers niet of nauwelijks is. "Als de gebieden alleen in naam bestaan en er verder geen bescherming is, hebben de ambitieuze doelen die er gesteld zijn voor zoveel mogelijk biodiversiteit, weinig zin."

Bron(nen):   Nu      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Jammer dat dit in het nieuws komt. Ik zie de grote multinationals hun messen alweer slijpen 🙁

  • marianne martens

   Misschien zouden we via de 3D printer een grote spiegel kunnen ontwikkelen zodat ze zich rot schrikken van hun gelaat met hebzucht of de Columbianen kunnen natuurlijke een ingang maken zoals in Petra, heel nauw en goed te verdedigen. http://www.petra.nl

   (in antwoord op grasspriet)

Reacties niet toegestaan