Kopieert je gesprekspartner je lichaamstaal? Dan liegt hij wellicht

In een gesprek vertellen we gemiddeld één leugen per tien minuten. Best handig dus als je een leugentje weet te herkennen. Waar je bijvoorbeeld op kunt letten, is of iemand je gedrag kopieert, blijkt uit een nieuwe studie.

Wetenschappers deden een experiment met behulp van sensoren. “We hebben met motion capture-sensoren – die vastgemaakt waren aan de pols, hoofd en borst van de leugenaar en interviewer – alle bewegingen heel precies gemeten,” legt onderzoeker Sophie van der Zee uit aan Scientias.nl. Daaruit bleek dat mensen die liegen het gedrag van hun gesprekspartner imiteren. Hoe groter de leugen, hoe meer de leugenaar de ander nabootste.

Cognitieve belasting
Er zijn twee mogelijke verklaringen voor. “Er zijn aanwijzingen dat er meer automatische processen optreden als iemand cognitief belast wordt, dus mentaal druk is met andere dingen.,” aldus Van der Zee. Liegen is zwaarder voor de hersenen dan de waarheid vertellen dus vallen leugenaars terug op kopieergedrag.

“Een andere mogelijke verklaring – die we niet hebben getest – is dat een leugenaar zijn gedrag bewust of onbewust aanpast aan zijn gesprekspartner om zo de kans te vergroten dat hij geloofd wordt,” zegt Van der Zee. “Spiegelgedrag is immers gelinkt aan iemand aardig vinden. En als je iemand aardig vindt, is de ander wellicht minder wantrouwig.”

Bron(nen):   Scientias